Blog

New Broom Blog De worsteling om aandacht vast te houden
 • De worsteling om aandacht vast te houden

  Aandacht vasthouden in een wereld tjokvol prikkels: ga er maar eens aan staan. Van alle kanten komt informatie op je af: in digitale of papieren vorm, in beeld of geluid. Geen wonder dat ‘focus houden’ het streven is voor wie iets gedaan wil krijgen. Heel verstandig toch? Nou, niet altijd.

  Afleiding blijkt ook positieve effecten te hebben, lees ik in een interessant interview in Psychologie Magazine. Aan het woord is neuropsychologe Roshan Cools. Haar visie is dat je focus ook moet kunnen loslaten, omdat je een boel mist als je je nooit impulsief gedraagt.

  Want afleiding heeft ook positieve effecten, zoals flexibiliteit, creativiteit en nieuwsgierigheid. Haar advies is daarom om een balans te houden tussen controle (focus) en loslaten (flexibiliteit).

  “Heel veel stress komt voort uit het onvermogen om op een gebalanceerde manier te kiezen wanneer je wel mentale moeite moet doen voor iets, en wanneer je dat moet loslaten.”

  Cools’ stelling is dat het niet klopt dat voortdurende concentratie en focus ons het meeste opleveren. Wil je creatief denken – out of the box denken – dan heb je juist flexibiliteit nodig.

  Bovendien leidt heel veel focus uiteindelijk tot ‘mentale vermoeidheid’, al kun je je denkkracht wel weer opkrikken door jezelf te motiveren.

  Sluit je dus niet helemaal af voor prikkels – anders zou je zomaar je eigen creativiteit en innovatie de nek om kunnen draaien.

  Werk ze!

   

   


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!