Slimmer werken met ADD of ADHD – Zo creëer je rust en overzicht
Moeite met focus, een hoofd vol ideeën en duizend dingen willen doen tegelijk – het zijn kenmerken die voor veel mensen met ADD of ADHD herkenbaar zijn. En ja, ook voor wie geen officiële diagnose heeft, maar zich wél herkent in dat onrustige, snel afgeleide brein. In een tijd waarin werk steeds digitaler, flexibeler en prikkelrijker is geworden, kan het extra lastig zijn om het overzicht te houden.
Goed nieuws: er is wél wat aan te doen. Met slimme keuzes, een beetje structuur en handige gewoontes kun je jezelf een enorme dienst bewijzen. Slimmer werken betekent in dit geval: werken op een manier die past bij jouw brein – niet tegen de stroom in, maar met het ritme mee.
1. Eén plek voor je taken – en niets meer dan dat
Als je snel afgeleid bent, is het funest om je taken verspreid te hebben over je hoofd, notitieboekjes, losse briefjes, e-mailvlaggetjes en chatberichten. Je wilt juist één betrouwbare plek waar je brein rust kan vinden. Dat mag een digitaal systeem zijn, zoals Microsoft ToDo of gewoon een papieren lijstje. Maar kies, en blijf daarbij; zo voorkom je dat je actiesysteem een rommelige berg spaghetti wordt.
Zorg dat je takenlijst je ondersteunt, niet overweldigt. Houd hem kort en concreet. Geen vage projecten als ‘marketingplan updaten’, maar liever: ‘tekst herschrijven introductiepagina’. Je lijst moet een uitnodiging zijn om in actie te komen – niet om nog een lijst over te maken.
2. Werk in blokken – en bescherm ze met je leven
Het is een bekend fenomeen: je begint ergens aan, wordt afgeleid, begint aan iets anders, komt iets urgents tegen, en voor je het weet is de dag op. Veel mensen met een AD(H)D-profiel herkennen dat ze ‘aan staan’ maar nergens toe komen.
De Pomodoro-techniek is dan een goede vriend. Je werkt 25 minuten aan één taak, zet daarna een timer voor 5 minuten pauze. Klinkt kinderachtig? Is het niet. Het geeft structuur zonder rigide te zijn. En het maakt tijd tastbaar. In plaats van “ik moet nog een rapport schrijven” wordt het: “ik doe twee blokken van 25 minuten, dan zie ik hoe ver ik ben.”
Je kunt hiervoor een eenvoudige timer gebruiken of een tool als Pomofocus. Probeer ook eens te experimenteren met focusmuziek of ambient-geluiden. Ze kunnen net het verschil maken om in de flow te komen – of er niet steeds uit te vallen.
3. Begin je dag met een haalbare planning
Voor iemand met een brein dat alle kanten op gaat, is een goede start van de dag cruciaal. Begin niet meteen in je mailbox of in je chatapp – daar regeert de waan van de dag. Start liever met een kort dagoverzicht:
Wat ga ik doen? Wat móet echt? Wat kan wachten?
Je hoeft niet de hele dag dicht te plannen. Integendeel. Maar één tot drie duidelijke ankerpunten geven je iets om op terug te grijpen. Dat helpt je hersenen kalmeren. Tip: plan ook bufferruimte in. Het voorkomt frustratie als je weer eens iets onderschatte.
Meer hierover lees je bijvoorbeeld in mijn blog over je agenda efficiënt inrichten.
4. Richt je werkplek in als mentale schuilplek
Een rommelige omgeving is een extra uitdaging voor een onrustig hoofd. Minimalisme is geen esthetische trend, het is een hulpmiddel voor focus. Zorg dat je bureau zo leeg mogelijk is. Wat je niet nodig hebt, verdwijnt uit het zicht. (Ga je liever voor de chaos? Dat kan ook!)
En denk ook aan geluid: als je gevoelig bent voor omgevingsprikkels, overweeg dan een noise-cancelling koptelefoon of witte ruis. Voor sommigen werkt het juist beter om op een plek te zitten met zachte achtergrondgeluiden, zoals die van Coffitivity. Ontdek wat bij jou past – en herhaal dat.
5. Durf uit te spreken wat je nodig hebt
Als je merkt dat je moeite hebt met prioriteren, deadlines of schakelen tussen taken, is het niet zwak om dat te benoemen – het is sterk. Bespreek met je leidinggevende of collega’s wat jou helpt: bijvoorbeeld duidelijke instructies, het vermijden van last-minute verzoeken, of de ruimte om blokken ongestoord te kunnen werken.
Veel mensen proberen zich ‘normaal’ voor te doen, maar verzuipen ondertussen. Anderen kunnen pas met je meedenken als jij aangeeft waar je tegenaan loopt. En ja, soms is dat een zoektocht. Maar die begint altijd met een eerste gesprek.
Wil je specifieker advies? Kijk dan eens bij een specialist in ADHD en werk, zoals bijvoorbeeld mijn collega Arda Nieboer. Of vraag om begrip voor je bijzondere profiel, door de afbeeldingen van Dani Donovan in te zetten.
6. Maak afronden aantrekkelijk
Een veelgehoord probleem: wel starten, maar niet afmaken. Dat kan te maken hebben met dopamine – je brein vindt het spannendste stuk (beginnen!) het leukst. De saaie afronding voelt als een anticlimax. Meer over het gat tussen willen en doen lees je hier.
Daarom: maak afronden aantrekkelijk. Beloon jezelf. Niet met taart of TikTok, maar met iets waar je naar uitkijkt: een kop goede koffie, een korte wandeling, een liedje luisteren. Geef je brein iets om op te verheugen na de finish. Dat klinkt kinderachtig. Is het misschien ook. Maar het werkt.
Tot slot
ADD of ADHD is geen excuus – het is een uitnodiging om slimmer te werken. Dat vraagt om bewust kiezen: welke structuur past bij jou? Welke hulpmiddelen werken echt, en wat leidt alleen maar af?
Gun jezelf de ruimte om te experimenteren. En wees niet te streng als iets niet meteen lukt. Een werkdag met focus is voor niemand vanzelfsprekend – maar met de juiste gewoontes kom je verrassend ver.
—
Wil jij samen met je collega’s eens aandacht geven aan de manier waarop jullie je werk organiseren? Dan is een workshop of training Met Meer Plezier Productief een slimme keuze.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen?
Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Afbeelding: Pluslexia
Geef een reactie