Blog

New Broom Blog Storend geluid en je productiviteit
 • Storend geluid en je productiviteit

  Ook last van die klussende buurman of de kinderen in de buurt? Je bent de enige niet… Het geluid van de kantoortuin heeft plaatsgemaakt voor geluiden van je thuisomgeving. Storende geluiden hebben een negatief invloed op je productiviteit. Het kan een optie zijn om naar de bron te kijken en te gaan onderzoeken wat je daaraan kunt doen.

  Omgevingsgeluiden van buitenaf heb je relatief weinig invloed op, helaas – die drukke straat en die basisschool worden niet opeens stil omdat jij er last van hebt. Wat kun je hier wel zelf aan doen? Een aantal mogelijkheden op een rijtje.

  Investeer in een noise cancelling koptelefoon

  Met dit type koptelefoon onderdruk je geluiden van je omgeving, zodat het helemaal stil is, of je juist je eigen geluiden (muziek) goed kunt horen. Hoe het precies werkt, lees je hier. Een goede noise cancelling koptelefoon is best prijzig, maar ‘de investering betaalt zich terug in onbetaalbare stilte’, zoals een van mijn klanten het omschreef.

  Kijk of je een patroon kunt ontdekken

  Woon je naast een basisschool, dan is de hoeveelheid geluid redelijk te voorspellen: dat zijn pieken als de school begint en uitgaat. (En met een beetje pech ook van het schoolplein, als je die geluiden hoort.) Dat patroon is voorspelbaar, zodat je kunt gaan kijken in hoeverre je je dagplanning kunt aanpassen op die momenten: geen concentratieklussen starten om kwart voor drie, als je weet dat zometeen de herrie weer begint.

  Ga voor regelmatig geluid

  Er zijn verschillende mogelijkheden om geluid te gebruiken bij concentratie. Dat kan door een geschikte playlist te zoeken die je zelf prettig vindt, maar er zijn ook andere opties. Denk aan de website Coffitivity, die geroezemoes in verschillende smaken produceert, inclusief de geluiden van een café – altijd handig nu we die geluiden niet meer ‘echt’ kunnen opzoeken… Andere opties zijn zogenaamde white noise geluiden:  een rijdende trein, krekels of klassieke muziek.

  Bouw jezelf in

  Een akoestisch paneel rondom je werkplek thuis kan schelen bij de geluidsoverlast (ook het geluid dat je zelf produceert!). Een redelijk betaalbaar voorbeeld vind je hier, maar je kunt ook je eigen paneel knutselen met wat hout en noppenfolie van de bouwmarkt, of met stof. Tips en uitleg daarover vind je hier.

  PS: Geluid is lang niet altijd een negatief iets; muziek kan je helpen met concentratie bijvoorbeeld.

  Maar wist je dat muziek ook je gezondheid kan verbeteren? Het kan stress verminderen, je bloeddruk verlagen en je geheugenfunctie verbeteren. Meer daarover lees je op deze (Engelstalige) pagina van Musicaroo.

   


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!