Blog

New Broom Blog Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren
 • Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren

  Voor veel mensen is hun werk iets dat een groot deel van hun dag en week in beslag neemt. Ze denken na over hun aanpak, maken zich druk om dingen die niet goed (dreigen te) gaan en gebruiken hun brein om na te denken. Het is anders wanneer je zo veel bezig bent met je werk, dat je andere dingen uit het oog verliest, of je batterij niet meer goed oplaadt. Hoe ga je daar op een slimme manier mee om?

  Ik zet vijf praktische tips op een rijtje die je vandaag al kunt toepassen, om te zorgen dat je brein meer rust krijgt.

  1-Maak je hoofd zo leeg mogelijk

  Je hoofd werkt net als een computer: hoe meer taken je brein tegelijk moet doen, hoe trager het werkt. Zorg er dus voor dat alles dat je bezig houdt, zo veel mogelijk in een extern geheugen terecht komt. Dat kan heel simpel zijn: een notitieboekje waarin je alles noteert dat in je op komt, of een digitale takenlijst waar je taken bijhoudt. Je kunt ook kiezen voor een mindmap, of een tekening waarin je uitbeeldt wat je bezig houdt.

  Leegmaken kun je ook doen door je zorgen uit te spreken tegen iemand anders. Soms is het juist verfrissend om ze te delen met iemand die niet inhoudelijk bij je werk betrokken is, al kan het ook goed werken om met collega’s of een vertrouwenspersoon op het werk te gaan praten.

  2-Kijk naar wat leuk is

  Hoe moeilijk het ook is, hoe zwaar je werk je ook valt: zoek naar wat wel leuk en goed is aan je dag. Schrijf aan het einde van elke werkdag drie dingen op die positief zijn en bekijk dat breed. Bijvoorbeeld dat lekkere broodje tijdens de lunch, het feit dat het aantal e-mails in je inbox onder de 100 is gekomen, of dat je een stap verder bent gekomen in een lastig project.

  3-Doe elke avond een bodyscan

  Wie veel piekert, zit vooral in zijn of haar hoofd. Het effect van piekeren slaat op je lichaam; daarin komt spanning (in je schouders, in je nek, in je ademhaling). Om goed contact te houden met je lijf en de spanning er uit haalt, kun je elke avond voor het slapengaan een bodyscan doen.

  Daarmee focus je op je ademhaling en op wat er in je lijf gebeurt. Een kwartiertje per avond zorgt er voor dat je rustiger slaapt en uitgeruster opstaat de volgende ochtend. Hoe je de bodyscan doet, lees je op de website van Psychologie Magazine.

  4-Leid je brein af van het vervelende

  Het blijven malen, zeker wanneer je in bed ligt, betekent dat je bezig blijft met iets dat je op dat moment waarschijnlijk niet kunt oplossen. De kans dat je nieuwe opties of inzichten opdoet is relatief klein. Wat je kunt proberen, is je brein afleiden van het vervelende waaraan je steeds denkt, door oefeningen die je je ergens anders op doen richten: een alternatief voor schaapjes tellen.

  Ga bijvoorbeeld het alfabet af, en probeer reeksen te bedenken die bij elkaar horen. Een voorbeeld is een alfabet van dieren: aap, beer, cobra, duif, ezel, fazant, gans… Ook een alfabet van alles dat je kunt eten is een optie, of een alfabet van plaatsnamen.

  5-Concentreer je op je ademhaling

  Er bestaan verschillende ademhalingstechnieken die je kunnen helpen rustig te worden. Een mooie verzameling vind je op de website van Yogisan en Mindpower.

  Heb je het geduld – of de rust… – niet om je daarin te verdiepen, onthoud dan in elk geval dat ademhalen vanuit je buik beter is dan vanuit je borstkas én dat het beter is om elke ademhaling een aantal seconden te laten duren.

  Werk en rust zijn complementair; je hebt beide nodig om te kunnen functioneren. Wil je daar meer over lezen, dan is dit blogstuk een goeie.

  Werk ze én rust ze!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

  1. Marjolein Hettinga
   2019-02-22 21:14:46

   Goede tips weer! Nog een aanvulling op tip 4 je brein afleiden. Die alfabettruc gebruik ik ook heel vaak, vooral om heel snel in slaap te komen als mijn hoofd nog druk is. En hij werkt nog veel beter als je er niet een thema aan geeft, maar het alfabet maakt met willekeurige woorden. Als het bijv. alleen dieren of plaatsnamen mogen zijn, dan ga je daar weer teveel over nadenken als je niet snel op een woord komt, dus gaan je hersens weer aan. Het idee is juist dat er heel snel allerlei woorden zonder samenhang door je hoofd gaan. Waarom dit zo goed werkt, is omdat er vlak voordat je in slaap valt ook allerlei random, onsamenhangende gedachten door je hoofd schieten. Je truct je brein dus naar deze fase. Ik heb een hoop geprobeerd, maar deze truc werkt echt het allerbest.

  2. karenvisser
   2019-02-22 00:40:31

   Hallo Marjon, ook gepensioneerden werken hard hoor! Ik zie het aan mijn eigen vader, die veel vrijwilligerswerk doet. En zelfs al ben je niet hard aan het werk: ook gepensioneerden hebben dingen te doen en delen hun dag in. Uitstelgedrag beheersbaar krijgen is een flinke uitdaging, en wat er bij zou helpen ligt aan de situatie. Als het gaat om jezelf smoesjes vertellen, dan is het zeker verstandig om die eens allemaal op te schrijven: wát zeg je jezelf? Vraag kritisch door: is dat inderdaad zo? En zo ja, wanneer zou dan wel een goed moment zijn? Iedereen heeft wel momenten waarop je de boel de boel wilt laten: nu even niet, ik heb gewoon even geen zin. En dat mag ook. Probeer in elk geval de taken die je uitstelt van dichterbij te bekijken: waaróm stel je ze uit? Als je niet weet wat de eerste stap is om te beginnen, dan heb je meer informatie nodig. Als het een taak is die gewoon vervelend is, is de beste aanpak om er een klein stukje van af te snijden en daarvoor een moment in te plannen. Beter een half uur iets gedaan, dan vier uur er tegenaan gehikt en vooral energie verspild aan tegenzin. Succes! Mocht je nog vragen hebben, mail me dan gerust op karen[at]newbroom.nl.

  3. Marjon van Bruggen
   2019-02-21 20:46:23

   Ik ben al jarenlang gepensioneerd. Ik hoor dus strict genomen niet meer tot de doelgroep, maar toch... Ik heb net met veel belangstelling de introductie gelezen en het een en ander herkend. Gepensioneerd zijn betekent niet dat we plotseling helemaal niets meer doen. In mijn geval: ik heb me met hart en ziel gestort op het schrijven van korte verhalen en dichten. Ik geloof te kunnen zeggen dat ik er zelfs goed in ben geworden; mijn werk wordt gepubliceerd en over het algemeen erg waarderend beoordeeld. Waarom reageer ik op deze nieuwsbrief? Nou eh...ziet u...hoe zal ik het zeggen...dat uitstelgedrag, ja, dát is het wat me dwars zit. Ik herken het wel hoor, maar hoe kom ik er vanaf? Ik verzin van alles om mezelf te rechtvaardigen. "Ik moet écht eerst dit...ik ben nu zo moe, misschien...straks komt...ik kan me nu niet concentreren... van alles. Heeft slimmer werken voor mij een oplossing? Zou geweldig zijn! Marjon.


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!