Blog

New Broom Blog Over de relatie tussen rust en werk: lessen van een expert
 • Over de relatie tussen rust en werk: lessen van een expert

  rustWoensdag 23 november 2016 was ik bij een duolezing van The School of Life in Amsterdam. Onderwerpen die volop in mijn belangstelling staan: rust, slapen en de relatie met productiviteit. Twee interessante sprekers! In twee blogstukken kom ik terug op de belangrijkste inzichten. Dit is blogstuk 2; blogstuk 1 vind je hier.

  Alex Soojung-Kim Pang deelde zijn visie op rust in de tweede lezing. Een helder verhaal, met filosofische doorkijkjes die toch heel praktisch bruikbaar waren. Zijn centrale punt? Rust is complementair aan werk en een essentieel onderdeel van het leven.

  Als overwerk een deugd is, is rust dan een zwakte?

  Rust en slapen is niet hetzelfde, al zien mensen het beide als een passieve bezigheid, als iets ‘niet doen’. Het is vaak de sluitpost van de dag; niet interessant, niet belangrijk. En daar slaan we als Westerse samenleving de plank echt mis, want rust serieus nemen helpt je om je doelen te bereiken.

  Druk zijn en bezig zijn lijken de standaard te zijn in onze drukke wereld.

  Terwijl de kosten van een burnout veel hoger zijn dan de kosten van regelmatige rust, bouwen we een stuwmeer aan vakantiedagen op, zetten werk op de eerste plaats en stellen andere dingen uit.

  Na de Eerste Wereldoorlog was men actief bezig met het onderwerp productiviteit, om te bepalen hoe je kon zorgen dat fabrieken zo veel mogelijk opleverden. Toen was al duidelijk dat een toename in productiviteit bijna altijd tijdelijk is (6-8 weken lang); daarna bereikt men een plateau en vervolgens een terugval.

  Hard werken is niet altijd slimmer werken.

  Kijk naar Samsung, die koste wat het kost een telefoon op de markt wilde brengen voordat concurrent Apple dat deed. Een half jaar lang je mensen 80-90 uur per week laten werken, slapen onder het bureau… en wat levert het op? Een telefoon die moet worden teruggehaald, omdat hij ontploft.

  Altijd maar vakantie dan?

  Dat kan ook niet – al is de enige slechte vakantie de vakantie die je niet neemt.

  Of je bijtankt van rust, hangt af van een aantal factoren, waaronder wat je doet en hoe lang je rust neemt. Het is gebleken dat een vakantie van 8 dagen de optimale periode is om te herstellen; daarna blijft het effect hetzelfde. Een vakantie blijft ongeveer twee maanden effect hebben en dan vervaagt het.

  Wat je precies doet maakt niet veel uit; of het luieren was of vrijwilligerswerk of sporten. Toch herstellen mensen het beste van actieve rust – iets doen, iets leren of hun vaardigheden inzetten en vooral ook situaties waarin je psychologisch weg bent van je werk en er niet meer aan denkt. E-mail tijdens de vakantie is daarin dus een belemmerende factor.

  Ben je niet met vakantie, dan is regelmatig bewegen een goede manier om te zorgen dat je van dat werk uitrust. Er blijkt een duidelijk verband te zijn tussen sportiviteit en succes in je werk. Helaas, dat gaat het voor mij niet worden – sport is bij mij juist een energievreter… 😉

  Hoeveel rust moet je eigenlijk nemen als mens?

  Ook daarover had hij concrete suggesties. Een werkduur van 4-5 uur per dag zorgt er voor dat de balans tussen inspanning en ontspanning goed blijft, mits je zorgt dat er ook een duidelijk verschil is tussen beide situaties: intense concentratie versus diepe rust. Een sterke scheiding tussen werk en rust zorgt dat je van beiden profiteert.

  En zelfs al ben je ‘in rust’, je brein is dat niet: je defaultnetwerk blijft doorpruttelen. Daarom krijg je juist als je in de file staat, of dat uurtje voordat de wekker gaat, of als je aan het wandelen bent, de geniaalste invallen.

  Je rust benutten is dus heel slim: werk en rust zijn immers geen concurrenten, maar complementair: het zijn partners van elkaar.

  Het boek van Alex Soojung-Kim Pang heet Rust in uitvoering en kun je hier bestellen.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

  1. New BroomOver goed en slim slapen: lessen van een expert - New Broom
   2016-12-02 11:14:55

   […] Woensdag 23 november 2016 was ik bij een duolezing van The School of Life in Amsterdam. Onderwerpen die volop in mijn belangstelling staan: rust, slapen en de relatie met productiviteit. Twee interessante sprekers! In twee blogstukken kom ik terug op de belangrijkste inzichten. Dit is blogstuk 1; blogstuk 2 vind je hier. […]


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je ook je valkuilen in je werk scherp in beeld hebben?

Download mijn Zelftest Werkstijlen en krijg als bonus maximaal 2x per maand een aantal extra tips
en adviezen over slimmer werken.

Schrijf je in voor de Zelftest!

AVG privacy wetgeving

Pas je toestemmingen aan of bekijk het privacybeleid. DIT IS NOG EEN TEST.

Privacybeleid