Blog

New Broom Blog Hoe je diep werken mogelijk maakt
 • Hoe je diep werken mogelijk maakt

  Concentratie is zeldzaam en afleiding lijkt de norm geworden, als we niet uitkijken. Terwijl we ook ‘diep werken’ nodig hebben: een moderne term voor werken aan iets dat concentratie, tijd en aandacht vraagt. Het tegenovergestelde? Kleine pruttaken, zoals mailtjes in rap tempo wegwerken. 

  Zowel leidinggevenden als medewerkers kunnen zorgen dat diep werken de ruimte krijgt.

  Wat kun je zelf doen?

  1. Wees je bewust van de soorten taken die jou te doen staan. Wat hoort bij elkaar? Wat zijn dingen die meer aandacht vragen en welke taken doe je met een vinger in je neus? Cluster soort bij soort en zorg dat taken die diep werken nodig hebben, regelmatig aan bod komen.
  2. Match de diepte met je energieniveau en je context. Nee: vrijdagmiddag om vier uur ben jij vermoedelijk niet op je best, maar dinsdagochtend vlak voordat je naar het teamoverleg moet is óók geen handig moment. Kijk dus naar je schema en zoek momenten waarop het je schikt.
  3. Bewaak je grenzen actief. Nee, je bent nu niet beschikbaar voor kleine prutvragen of gezellig bijkletsers. Je bent er even niet! Hang een A4-tje achterop je stoel met ‘SST! Niet storen’, ga apart zitten in een concentratiewerkplek, ga thuis werken, boek een vergaderzaal – whatever floats your boat.

  Meer lezen over hoe je diep kunt werken? Dat kan in dit NRC-artikel.

  Wat kun je als leidinggevende doen?

  1. Ga samen bepalen welke taken écht diep werk nodig hebben. Kijk ook welke daarin prioriteit krijgen. Jij als leidinggevende zoomt – als het goed is… – nog iets verder uit dan medewerkers. Je overziet het grotere plaatje en kent de verbanden, waardoor jij de hoofd- van bijzaken beter kunt onderscheiden.
  2. Accepteer dat diep werken een persoonlijke stijl kent. De ene medewerker begraaft zich vier uur achtereen in een doodstille kleine ruimte; de ander doet het liever ’s avonds thuis en komt dan ’s morgens later binnen. Het belangrijkste is dát het gebeurt, niet hoe het gebeurt. Resultaatgericht werken dus.
  3. Creëer faciliteiten om diep te kunnen werken. Wanneer je alleen een kantoortuin ter beschikking stelt, zal bloed kruipen waar het niet gaan kan: mensen gaan naar buiten. Beter is om, al is het met beperkte financiële middelen, verschillende types werkplekken te maken. Verrijdbare houten wandjes zijn goedkoop te maken en kunnen een wereld aan verschil maken. Geef mensen de ruimte om mee te denken over wat er nodig is en in welke mate.
  4. Zorg dat medewerkers communicatiekanalen kunnen sluiten of filteren. Dat is zowel een kwestie van techniek (Slack helpt je bijvoorbeeld uitstekend om meerdere kanalen te filteren en reguleren), maar ook van cultuur. Probeer te voorkomen dat medewerkers ’s avonds op de bank op hun telefoon je e-mailmeldingen zien oplopen en het idee krijgen dat ze toch maar even ‘moeten’ kijken.

  Meer lezen over hoe je als manager diep werken kunt faciliteren? Dat kan in dit blog van Gallup.

  Wil je met je team een stap maken in het productief samenwerken? Overweeg dan eens een training Met Meer Plezier Productief. In een vrijblijvend gesprek vertel ik je er graag alles over!

   


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

  1. Nick van Voorst
   2020-05-01 14:55:50

   Interessant artikel!


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!