Blog

New Broom Blog Geen Blue Monday maar Blue Tuesday
 • Geen Blue Monday maar Blue Tuesday

  Maandag 16 januari zou de depressiefste dag van dit jaar zijn, als we de redenering van een Engelse psycholoog volgen: het is Blue Monday. Maar is maandag wel echt zo deprimerend? Voor veel mensen blijkt dinsdag een stuk moeilijker, omdat dan de realiteit van de werkweek ‘binnendringt’ en het weekendgevoel echt weg is. Een paar tips om je week makkelijker te kunnen starten.

  1. Zorg dat je op je laatste werkdag vóór het weekend je volgende week plant.

  Dat hoeft natuurlijk niet in detail, maar bekijk hoe je week er ruwweg uitziet en wat je dan in elk geval wilt realiseren. Heb je veel overleg en vergaderingen? Dan kun je dus minder ander werk doen; houd daar rekening mee.

  2. Kijk in het weekend liever niet in je e-mail.

  Het is de bedoeling dat je in het weekend los komt van je dagelijkse werk. Wie zijn Blackberry (of via de pc) steeds mail leest, komt in de verleiding om ‘even snel’ te antwoorden. Voor je het weet, is het normaal dat je in het weekend op mail reageert en kun je niet meer met goed fatsoen wachten tot maandag.

  3. Bedenk wat je maandag als eerste een uur lang wil doen.

  Bij voorkeur is het een K-klus waar je tegen op ziet. Dat klinkt gek, maar geeft wel enorm veel voldoening. Doe in elk geval iets waar je nu echt voortgang in wil maken; dus niet heel veel kleine dingen, maar juist iets substantieels waar je een uur lang je tanden in zet. Kan dat niet op kantoor? Blijf ’s morgens nog even thuis werken. Dat rijdt daarna ook nog eens lekkerder door.

  4. Open pas een uur ná je start je mailbox.

  Anders is het dikke kans dat je gaat reageren op andermans vragen en verzoeken, waardoor je hele eigen planning voor die dag de mist in gaat. Vergeet niet: je mailbox is niet je actielijst!

  5. Kijk wat je voor leuke momenten hebt in de komende week.

  Welke leuke taken ga je doen? Heb je helemaal geen leuke taken en herhaalt zich dat week na week, dan moet je dieper gaan nadenken of dit werk wel is wat je echt leuk vindt.

  6. Maak het contrast tussen werken en vrij zijn niet zo zwart/wit.

  Doe je dat wel, dan smacht je alleen nog maar naar het weekend en sleep je je naar je werk. Neem dus tijdens je werk af en toe een pauze om de batterij op te laden. Ga door de week ook ’s avonds wat leuks doen: een film, uit eten, naar vrienden toe… Of gewoon een avondje voor jezelf. Probeer niet elke avond stukken te lezen, maar prik een of meer avonden als ‘werkvrij’. Liever daardoor een klein beetje werken in het weekend (iets lezen, wat ideetjes op papier zetten; dingen waar je niet aan toe komt in de drukte) dan een strikte scheiding tussen de twee.

  Werk ze!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!