Lang leve de kantoortuin!
De kantoortuin is al jaren een verschijnsel in bedrijven – en ook al jaren een concept dat door grote groepen mensen wordt vervloekt. “Ik kan me niet concentreren! Voortdurend dat gekakel om me heen!” Vertwijfeld probeer je je projectplan uit te werken terwijl twee meter verderop collega 1 en 2 ruziën over wiens fout het is dat voorstel XYZ niet op tijd bij de stuurgroep was. Toch zeg ik: lang leve de kantoortuin!
En wel hierom:
- Ze zijn afgrijselijk
Kantoortuinen hebben onomstotelijk laten zien dat open ruimtes met veel mensen en verkeer niet geschikt zijn voor concentratiewerk. Ze zijn wel goed voor snel, informeel overleg en voor taken waarvoor een korte aandachtspanne genoeg is.
Daarmee staan ze aan de wieg van de concentratiecellen. Tientallen jaren praktijkervaring; daar kan geen empirische studie tegenop.
- Ze hebben hun nut
Mensen die in een kantoortuin werken hebben óók de voordelen gezien van het veel in contact zijn met anderen. Als je hoort waar anderen mee bezig zijn, kan het je extra informatie geven. Je weet over andermans projecten, hoort over problemen die misschien een link hebben met jouw activiteiten… Zo ben je beter op de hoogte.
Het tegenovergestelde van de kantoortuin is het cellenkantoor. Lange gangen, met – als het even tegenzit – dichte deuren. Een penetrante spruitjeslucht stijgt hieruit op… En je hoort het al door de gang echoen: “Goeiesmorreges!”.
Laten we hopen dat organisaties die overgaan op HNW ‘the best of both worlds’ integreren in hun concept en ruimte geven aan alle soorten werk en, waar dat mogelijk is, aan alle soorten mensen.
Werk ze!
—
Ga jij of gaat je organisatie steeds digitaler werken en kost die overgang moeite?
Met een Workshop of Training Met Meer Plezier Productief, of een 1-op-1 traject Grip Op Je Werk, krijgen mensen meer houvast in deze situatie.
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of kijk bij mijn aanbod.
—
Geef een reactie