Herstellen van voortdurende stress
Herstellen na een stressvolle periode op je werk is een uitdaging. En wat nu als het geen ‘stressvolle periode’ is, maar een vrijwel voortdurende aanslag op je tijd, aandacht en energie? Ook dan is het nodig hersteltijd in te bouwen, op een manier die bij je past, weinig tijd kost maar veel oplevert.
Uit onderzoek is gebleken dat ons lichaam en brein – paradoxaal genoeg – superslecht in herstellen is op momenten dat we dit het hardste nodig hebben. Je komt al snel in een negatieve spiraal terecht waarin je nog maar even doorwerkt omdat werk zoveel van je vraagt, waarna je weinig tijd hebt om uit te rusten en je weer vermoeid aan een nieuwe drukke dag begint.
Dat werk en rust geen concurrenten zijn, maar complementair, las ik jaren geleden al in het boek van Alex Soojung-Kim Pang (Rust in uitvoering). Daarover schreef ik in dit blogstuk. Rust is dus een essentieel onderdeel van het leven. Maar hoe pak je rust in extreem drukke tijden?
- Ontkoppel mentaal. Ga vooral iets doen dat helemaal geen donder met je werk te maken heeft, want nadenken over werk kost óók energie. Neem hiervoor dagelijks de tijd en laat dat niet verslappen. Het kan heel gevarieerd zijn, van een wandeling met de hond (zonder ondertussen mailtjes te lezen op je telefoon!), een rondje fietsen met muziek in je oren, gamen, een flutserie kijken… als je maar loskomt.
- Neem vaker korte pauzes gedurende de dag. Te druk om te gaan lunchen? Niet slim, maar een half uur kan op sommige dagen echt te veel zijn. Wat ongeloofwaardig wordt, is zeggen dat je geen tijd hebt om een ademhalingsoefening van één minuut te doen, of om op te staan en elders koffie te halen (bij voorkeur met traplopen erin). Doe die dus gewoon!
- Wees je bewust van wat je energie kost of oplevert. Sociaal contact kan op sommige dagen superfijn zijn, en op andere dagen vooral een energieslurper zijn. Zelfs al zijn het dezelfde -leuke- mensen; soms ben je er gewoon niet voor in de stemming of trek je je liever terug.
- Maak je werkomgeving rustgevender. Hoe je dat invult is persoonlijk. Maar wist je dat in aanraking komen met natuur, al is het maar door afbeeldingen van natuurlijke omgevingen, ook al positief werkt? Zelf typ ik dit stuk met in mijn oren de geluiden van vogeltjes. Heerlijk; dit helpt mij goed om in een concentratiemodus te komen.
- Geef mindfulness een plek in je drukke werkdag. Wat ik daarmee bedoel, kun je lezen in het gastblog dat Marisa Garau op mijn website schreef.
Door te kijken hoe deze elementen je werkdag kunnen verbeteren, kun je makkelijker herstellen van de dagelijkse stress en drukte.
Voor dit blogstuk werd ik geïnspireerd door dit artikel uit Harvard Business Review.
—
Wil je voorkomen dat jouw werkdruk, of die van je team, omslaat in werkstress? Kijk dan eens naar een workshop of training Grip op Werkdruk, Energie en Stress.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie