Alles waar je vanaf wilt, daar moet je eerst naartoe
Je kent het misschien wel, dat je ‘altijd weer’ iets doet terwijl je dat eigenlijk niet zou willen doen of dat het je ‘nooit eens’ lukt om iets te doen, terwijl je je dat zo had voorgenomen. In dit soort gevallen is er meestal sprake van belemmerende oude patronen. En deze belemmerende oude patronen kun je niet zo maar afschaffen. Als je last hebt van een belemmerende oud patroon dan moet je er eerst naar toe, het leren kennen, gaan zien hoe het ooit in je leven is gekomen en waar het misschien voor nodig was. Pas nadat je dit in beeld hebt kun je voor jezelf nagaan of het patroon nog steeds op deze manier in je leven past.
Eén manier om hier achter te komen is door vriendschap met jezelf te sluiten. Om jezelf en alles waar je vanaf wilt op een milde manier te benaderen en zo te ontdekken waarom je eigenlijk doet zoals je doet. In de blog wil ik je er nog iets meer over vertellen. Ik maak hierbij dankbaar gebruik van het boek Focussen van Erna de Bruijn.
Het patroon waarvan je je het liefst af wilt, is zo gegroeid en was waarschijnlijk ooit hard nodig om te overleven. Wat had je immers anders kunnen doen?
Maar of het in je huidige leven in een bepaalde situatie nog past, dat zou je eens kunnen onderzoeken. Het is daarbij belangrijk om eerst te ontdekken waarom je het patroon ontwikkeld hebt en waar het voor nodig was. En als je dat dan een erkenning geeft, dan kun je er ook mee in gesprek.
Een harnas kan immers aan of uit en jij kunt ermee overleggen of het in deze situatie misschien wel veilig uit kan blijven. Je kunt de poort blijven sluiten of, in goed overleg helemaal of gedeeltelijk openzetten. Je kunt jezelf steeds weer klein maken. Maar misschien mag je nu – na wat innerlijke ruggenspraak – wel wat meer plek innemen in een bepaalde situatie.
Onderstaand geef ik je een focusoefening om zo’n oud patroon eens te onderzoeken.
Focusoefening voor een oud patroon
Zoek je eigen ‘altijd weer’ of ‘nooit eens’ thema in je leven op. Als ….gebeurt, dan is mijn reactie…. Bijvoorbeeld: als er onenigheid ontstaat, dan maak ik mezelf klein.
Haal je eens een situatie waarin dit aan de orde is, zo helder mogelijk voor de geest. Waar ben je, met wie ben je, waar gaat het om, wat hoor je, wat wordt er precies gezegd, en wat hoort er verder allemaal nog bij?
Ga eens na hoe dat nu opnieuw voelt, in zijn geheel, in je lijf, in je hart, dat jij jezelf klein maakt. En blijf daar maar een poosje bij, met een liefdevolle houding, op een prettige afstand, en ga eens na hoelang je deze reactie van jezelf al kent.
Misschien ken je het al van wat vroeger in je leven en komt er een beeld van jou als kind of jongere in je op. Wees daar dan bij, als een niet-oordelende getuige. Zo was het toen en het was niet voor niets dat jij jezelf klein maakte. Je had daar een hele goede reden voor.
Wanneer je dit zo van binnen hebt gevoeld, dan kun je ook eens verkennen of het nu, op dit moment in je leven, nog steeds op deze manier nodig is.
Soms, misschien. Maar als dat oude gevoel weer opkomt, ga dan eens na hoe het is om het nu als een waarschuwing op te pakken. En te onderzoeken of het deze keer wel echt nodig is om jezelf klein te maken.
Zie het als een signaal, laat het weten dat je het hebt opgemerkt en hou er rekening mee. En kijk nu eens uit naar een eigen haalbare stap in de richting van wél wat meer plek innemen. Hoe voelt dat in je lijf? Maak daar eens ruimte voor!
Wanneer je de focusoefening doet dan kun je ontdekken dat in elk belemmerend patroon een stuk van jou gevangen zit. Zo’n patroon houdt een deel van jou in zijn greep. Jijzelf bent de enige die, met toewijding en geduld, dat stuk kan leren kennen en bevrijden. Zo word je weer een beetje meer heel en komt er ruimte voor nieuwe mogelijkheden, andere stappen.
Voor wie hier verder wil induiken
Worstel jij ook met een belemmerend oud patroon en wil je hier eigenlijk wel wat meer van weten? Kijk dan eens wat de focusoefening je kan bieden. Wellicht word je wel verrast door wat je lichaam je laat weten en ontstaat er van binnen weer wat ruimte.
En ben je nieuwsgierig geworden maar vind je het lastig om dit onderzoek in je eentje te doen, schroom dan niet om contact met me op te nemen. Ik beantwoord met liefde al je vragen en help je graag verder.
Dit is een gastblog door Ingrid van Dijk van Beddingwerk. Ze is ervaringsgericht coach, en interviewer/schrijver van persoonlijke portretten.
—
Wil je voorkomen dat jouw werkdruk, of die van je team, omslaat in werkstress? Kijk dan eens naar een workshop of training Grip op Werkdruk, Energie en Stress.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
Spreekt dit blogstuk en de aanpak van Ingrid van Dijk je aan? Ga dan zeker eens kijken op haar website, om te zien wat er rondom coaching mogelijk is. In haar coaching speelt de natuur een rol (bijvoorbeeld door samen te wandelen) en is veel aandacht voor reflectie.
—
Dit blogstuk bevat een affiliate link. Meer over wat dat betekent vind je in mijn disclaimer.
Afbeelding door Wal_172619
Geef een reactie