Blog

New Broom Blog Een geboren switchtasker: hou jij van multitasken?
 • Een geboren switchtasker: hou jij van multitasken?

  Dat veel multitasken (of liever gezegd, switchtasken) geen handige manier is om te werken, kan op zijn zachtst gezegd geen nieuws voor je zijn. Het voortdurend wisselen tussen taken en processen, of zelfs het tegelijkertijd proberen te doen, zorgt voor een verlies aan energie, aandacht en kwaliteit.

  Het grote probleem is dat je probeert één gedeelte van je brein voor twee verschillende dingen in te zetten; iets dat onmogelijk is en dus voor voortdurende wisselingen zorgt. Hoe planmatiger iemands aanpak is, hoe minder hij zal switchtasken.

  Maar wist je dat er culturele verschillen bestaan in de voorkeur voor dat switchtasken? Je kunt dus wel degelijk een geboren switchtasker zijn.

  Tussen culturen bestaan duidelijke verschillen als je kijkt naar de voorkeuren voor het wisselen tussen taken, zo blijkt uit onderzoek. Iemand uit een polychronische cultuur (zoals de Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse cultuur) doet het liefst meerdere dingen tegelijk en ervaart daar weinig stress van. Hij kan makkelijk schakelen tussen activiteiten en zal eerder gaan switchtasken dan iemand uit een monochronische cultuur.

  In een monochronische cultuur – het tegenovergestelde van polychronisch – is het de gewoonte om één ding tegelijk te doen en dat ook helemaal af te maken. Iemand uit een monochronische cultuur (zoals de Noord-Amerikaanse of Noord-Europese cultuur) werkt relatief systematischer en planmatiger, handelt taken één voor één af en heeft een sterkere behoefte om taken ook echt af te ronden, in plaats van ze onafgemaakt af te breken. Een polychroon iemand gaat minder planmatig te werk en heeft weinig moeite met losse eindjes als iets niet helemaal af is.

  Een ander interessant verschil is de manier waarop de stijlen omgaan met grote hoeveelheden informatie. Iemand uit een monochronische cultuur voelt zich veel sneller overbelast, vooral door informatie uit een digitale bron, zoals een smartphone. Is je achtergrond polychronisch, dan heb je veel minder moeite met die meldingen van Facebook en voel je je niet zo snel overbelast door grote hoeveelheden informatie.

  Moeten we nu allemaal gaan switchtasken?

  Nee, zeker niet. Er is geen ‘beste’ stijl als je deze verschillen bekijkt, want beide stijlen hebben voor- en nadelen.

  Hoewel switchtasken niet is aan te bevelen, is enige flexibiliteit wel nuttig als je weet dat je regelmatig prioriteiten moet bijstellen of je plannen moet herzien. Hoe makkelijker je wisselt tussen taken en informatie, hoe minder snel je overbelast zult raken.

  Je bewust zijn van je culturele voorkeur voor switchtasken geeft je wel inzicht in hoe makkelijk of moeilijk je je eigen stijl kunt veranderen.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!