Gewoontes verankeren: je stok achter de deur
Gewoontes en hoe die ontstaan hebben mijn bijzondere aandacht. Het boek ‘Macht der gewoonte’ van Charles Duhigg heb ik dan ook verslonden: waarom lukt het sommige mensen wel om gewoontes te veranderen (en vol te houden!) en lopen anderen na een dag al vast? Wat glashelder is, is dat herhaling belangrijk is, om nieuwe patronen te laten inslijten.
Want dat patronen zich vastleggen in je hersenen, dat weten we allemaal. Je doet dingen op de automatische piloot en maakt koppelingen tussen situaties en plekken enerzijds, en handelingen anderzijds. Merkt je brein dat je tv kijkt, dan kán dat de ‘lekker snacken-knop’ activeren. Hopelijk niet… Maar zo werkt het wel.
Emoties spelen ook een grote rol. Ervaring in combinatie met emotie, dat doet een patroon ontstaan. Als je op je knie valt als kind, en je moeder troost je met een knuffel én een lolly, dan ga je snoep associëren met troost.
In je werk gaat dat net zo. Als je e-mails afvinkt, geeft dat elke keer een mini-endorfinestoot. Yes! Af! Weer iets van mijn lijstje. Dat je je omdraait er vervolgens 26 nieuwe binnenrollen, dáár heb je helaas geen invloed op.
Herhaling kost tijd. En inspanning. Voor sommige van mijn klanten fungeer ik als stok achter de spreekwoordelijke deur, om die nieuwe gewoontes er in te krijgen. Bijvoorbeeld door ze een week lang elke ochtend via WhatsApp aan een voornemen te herinneren. Of door hen op een bepaalde dag te bellen of appen, met een vraag over iets dat ze toch écht op die dag af wilden krijgen.
Een stok achter de deur, dat helpt. Via mijn collega Marjolijn Ankum kwam ik op het spoor van een mooie app, ‘Good Habit Maker’. Die kun je zelf instellen met de gewoonte die je wilt gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld: elke dag klaarleggen wat ik morgenochtend als eerste nodig heb. Of: niet voortdurend mijn e-mail checken of er iets nieuws binnen is gekomen.
De app herinnert je met een berichtje vijf keer per dag aan dat voornemen. Een mooie manier om iets scherp te houden en in je manier van werken te integreren. Daarom wilde ik je deze tip niet onthouden!
—
Wil jij samen met je collega’s eens aandacht geven aan de manier waarop jullie je werk organiseren? Dan is een workshop of training Met Meer Plezier Productief een slimme keuze.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Dit blogstuk bevat affiliate links. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie