Blog

New Broom Blog Wat je van olifantenpaadjes kunt leren
 • Wat je van olifantenpaadjes kunt leren

  Olifanten maken zich niet druk om het afbuigen van het geplaveide paadje. Zien ze een kortere weg, waardoor ze sneller bij hun doel zijn? Geen probleem, dan volgen ze die route.

  En hoe meer olifanten dat voorbeeld volgen, hoe minder je het verschil kunt zien tussen het oorspronkelijke weggetje en het nieuwe weggetje… Hun gewicht zorgt er voor dat de nieuwe route snel zichtbaar is! In je werk zijn er ook veel paden die je de weg wijzen: hoe een bepaalde taak moet worden afgehandeld, hoe een project moet worden opgezet of hoe je een bepaald resultaat realiseert. Vaak volg je die wegen blindelings – maar als je je afvraagt waarom, is dat niet altijd helder.

  “Omdat me dat nu eenmaal zo geleerd is.”

  “Omdat afdeling X altijd hierin het voortouw neemt en het dan aan ons overdraagt.”

  “Omdat we dit al vijf jaar zo doen en het gaat goed zo.”

  Probeer een open mind te houden en eens anders te kijken naar je normale manier van werken. Is er een andere route? Kan iets korter, sneller, beter? Waarom gaat iets altijd in die volgorde? Kan er niet een stap tussenuit worden gesloopt?

  Stel jezelf de cruciale vraag: wat kan weg zonder dat je er last van hebt? In managementjargon is deze aanpak bekend onder de noemer Lean. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond hierover een prachtig stuk, waarin de Drentse gemeente Tynaarlo die vraag op hele concrete wijze beantwoordde. Ze kwamen erachter dat vaak werd gedacht vanuit afdelingen, en niet (meer) vanuit het proces. Door het proces minitieus in kaart te brengen, werd duidelijk waar er verbeteringen kunnen worden aangebracht.

  Ruimte voor nieuwe olifantenpaadjes dus… Die overigens ook na een bepaalde tijd weer aan herziening toe kunnen zijn. Dat blijft.

  Werk ze!

   

  Beeld: www.eeuwigweekend.nl


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!