Wat je van olifantenpaadjes kunt leren
En hoe meer olifanten dat voorbeeld volgen, hoe minder je het verschil kunt zien tussen het oorspronkelijke weggetje en het nieuwe weggetje… Hun gewicht zorgt er voor dat de nieuwe route snel zichtbaar is! In je werk zijn er ook veel paden die je de weg wijzen: hoe een bepaalde taak moet worden afgehandeld, hoe een project moet worden opgezet of hoe je een bepaald resultaat realiseert. Vaak volg je die wegen blindelings – maar als je je afvraagt waarom, is dat niet altijd helder.
“Omdat me dat nu eenmaal zo geleerd is.”
“Omdat afdeling X altijd hierin het voortouw neemt en het dan aan ons overdraagt.”
“Omdat we dit al vijf jaar zo doen en het gaat goed zo.”
Probeer een open mind te houden en eens anders te kijken naar je normale manier van werken. Is er een andere route? Kan iets korter, sneller, beter? Waarom gaat iets altijd in die volgorde? Kan er niet een stap tussenuit worden gesloopt?
Stel jezelf de cruciale vraag: wat kan weg zonder dat je er last van hebt? In managementjargon is deze aanpak bekend onder de noemer Lean. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond hierover een prachtig stuk, waarin de Drentse gemeente Tynaarlo die vraag op hele concrete wijze beantwoordde. Ze kwamen erachter dat vaak werd gedacht vanuit afdelingen, en niet (meer) vanuit het proces. Door het proces minitieus in kaart te brengen, werd duidelijk waar er verbeteringen kunnen worden aangebracht.
Ruimte voor nieuwe olifantenpaadjes dus… Die overigens ook na een bepaalde tijd weer aan herziening toe kunnen zijn. Dat blijft.
Werk ze!
Beeld: www.eeuwigweekend.nl
Geef een reactie