Blog

New Broom Blog Opgeprikt of ingekakt?
 • Opgeprikt of ingekakt?

  Een voordeel van plaats- en tijdonafhankelijk werken is dat je dat in veel gevallen ook thuis kunt doen. Tussen je eigen vier muren. Niemand die je ziet, toch? Dus waarom dan niet lekker werken in je badjas?

  Er bestaan zat meningen over dit onderwerp. De een zegt: wat maakt het uit, ga lekker in je pyjama aan het werk. De ander zegt: nee, je moet je aankleden alsof je naar kantoor gaat, anders kom je niet in de werkmodus. Volgens mij ligt de waarheid ergens in het midden: kies vooral kleding die makkelijk zit, waarin je je prettig voelt.

  Veel belangrijker dan wat je aan hebt, is je werkomgeving.

  Zorg dat die gericht is op werken. Ga dus niet aan de slag tussen de half afgeruimde ontbijtboel, want dat leidt af. Eerst die spullen weg – desnoods op het aanrecht gekwakt en niet netjes in de vaatwasser als je snel aan de slag wilt. Zo lang het maar uit het zicht is.

  Leg alles klaar wat je nodig hebt. Niets zo irritant als vier keer opstaan om een document te zoeken. Investeer een paar minuten om alles bij elkaar te ‘harken’ dat je gaat gebruiken. Zet je tas of koffer naast je, leg je telefoon ook in de buurt, liefst in de oplader, dan is dat meteen gedaan.

  Elimineer afleiding. De radio aan is best te doen, als je dat prettig vindt, maar houd het volume bescheiden en het gekwetter ook. Zoek een zender die je achtergrondmuziek geeft, maar die niet storend is. Zet ook tabbladen van je browser dicht als ze je afleiden; als je oog valt op ‘Facebook (10)’ is de kans groot dat je toch even gaat kijken wat die tien meldingen dan zijn.

  Zorg voor je natje en je droogje. Probeer zo min mogelijk te eten op je werkplek, ontbijt of lunch liever op een andere plek in de kamer; desnoods aan de andere kant van de eettafel als je daaraan werkt. Beschouw dat ook echt als pauze; klap je laptop dicht of zet je scherm uit. Iets drinken onder het werk kan natuurlijk altijd; maak een kan koffie of thee zodat je niet steeds hoeft op te staan. (Maar een pak koekjes naast je leggen is minder verstandig… die gaat sneller op dan je denkt!)

  Werk ze!

  Ga jij of gaat je organisatie steeds digitaler werken en kost die overgang moeite?

  Met een Workshop of Training Met Meer Plezier Productief, of een 1-op-1 traject Grip Op Je Werk, krijgen mensen meer houvast in deze situatie.

  Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of kijk bij mijn aanbod.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!