Blog

New Broom Blog HNW vraagt om DNF: De Nieuwe Focus
 • HNW vraagt om DNF: De Nieuwe Focus

  Wie werkt volgens de principes van HNW, zit niet meer altijd op dezelfde werkplek en werkt vaak in een omgeving met meerdere mensen aan verschillende onderwerpen. Hoe zorg je dat je de focus houdt op je belangrijkste taken van die dag en je concentratie op peil blijft?

  Of je focus kunt houden wordt bepaald door twee factoren: wat er buiten je gebeurt en binnen je gebeurt. Op je werkomgeving heb je maar beperkte invloed; het zit hem vooral in het zoeken van de juiste plek bij de juiste activiteit. Niet gaan werken aan dat ingewikkelde plan als je op dat moment omringd bent door mensen die hun dag starten en uitgebreid bijkletsen.

  Maar je focus zelf houden, dat kun je op een aantal manieren stimuleren.

  1. Kies, kies, kies

  Te vaak zijn mensen bezig met drie dingen half. Even een mailtje typen, dan schiet ze iets te binnen  – mooie zin voor dat nieuwe plan, snel toevoegen aan het document. Er komt een Whatsappje binnen; meteen maar op reageren.

  Maak keuzes! Als je aan het plan gaat werken, doe dat dan ook en negeer meldingen op je telefoon. Als je iets invalt, noteer het dan op een apart vel papier of in een schrijfblok, in plaats van weer een applicatie te openen. De kans is namelijk groot dat je daarin meer ziet en blijft hangen: een leeg vel is een leeg vel. Kaal.

  1. Maak een pikorde

  Je actielijst is misschien ellenlang of ultrakort, maar één ding is zeker: er komen altijd nieuwe acties bij. De dag dat je een lege actielijst hebt gaat niet komen. Dus kun je maar één ding doen – een rangorde aanbrengen, een pikorde. Welke actie heeft vandaag prioriteit? Welke moet niet vandaag, maar in elk geval deze week gebeuren? Als je dat helder hebt, weet je wat voorrang heeft en wat meer tijd kan krijgen.

  1. Hak het in stukjes

  Drie uur lang geconcentreerd aan een plan werken is weinigen gegeven – en waarschijnlijk zijn de briljante invallen na een uur of anderhalf ook wat dun gezaaid. Net als je landbouwgrond niet seizoenenlang met één gewas moet beplanten (dat put de grond eenzijdig uit), is het ook voor je hersenen beter om te wisselen tussen taken. Niet te snel of te hap-snap natuurlijk, maar hak taken liever in stukjes en werk een uur of een half uur aan iets, waarna je wisselt van taak.

  Werk ze!

  Ga jij of gaat je organisatie steeds digitaler werken en kost die overgang moeite?

  Met een Workshop of Training Met Meer Plezier Productief, of een 1-op-1 traject Grip Op Je Werk, krijgen mensen meer houvast in deze situatie.

  Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of kijk bij mijn aanbod.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!