Over het belang van pauzes nemen
Wist jij dat je focus wordt vergroot als je regelmatig pauzes neemt? Dat blijkt uit dit Amerikaanse onderzoek. Helaas neemt 60% van de Nederlanders minder pauze dan ze zouden mogen, en storen we ons zelfs aan lang pauzerende collega’s.
Niet slim, want pauze is geen verspilde tijd: het is broodnodig.
Je hersenen hebben immers afwisseling nodig. Je voortdurend focussen op een bepaald onderwerp kost veel energie. Na verloop van tijd is het ‘optimum’ voorbij en kost concentratie je steeds méér energie: je verliest aandacht en doet langer over een bepaalde taak. Iedere landbouwer kan je vertellen dat als je tien seizoenen achter elkaar maïs verbouwt op een specifiek stukje grond, je die de grond eenzijdig uitput. Zo werkt het ook met je hoofd: zorg voor afwisseling tussen taken – en tussen actie en rust.
Stop dus met excuses bedenken waarom je niet kunt pauzeren! De meest gehoorde smoesjes:
‘Mijn agenda is helemaal volgepland met afspraken. Pauze, daar heb ik geen tijd voor.’
Dan plan je niet goed – of láát je niet goed plannen. Middenop de dag een half uur is echt nodig; een kwartier is echt wel het ‘bare minimum’. Een lunchvergadering is tot daar aan toe, zo lang er voor die lunch ook maar ruimte is is in het programma en je niet compleet dichtgetimmerd snel je mond leeg moet eten, omdat je anders het volgende agendapunt mist.
‘Als ik nu pauze neem, breekt me dat aan het einde van de dag op en moet ik langer blijven.’
Kletskoek… Je productiviteit in de middag daalt als je die pauze niet neemt. Als je een half uur pauze neemt en om half zes naar huis zou gaan, ben je die middag productiever dan iemand die geen half uur pauze neemt en om vijf uur naar huis gaat.
‘Als ik pauze neem wordt er door collega’s met scheve ogen naar me gekeken. Iedereen luncht hier aan zijn bureau en werkt door, dus ik voel me verplicht het ook te doen.’
Doorwerken tijdens de lunch is niet stoer – en eten aan je bureau is niet hetzelfde. Als in jouw organisatie het ‘hart voor de zaak’ wordt afgemeten aan het aantal uren dat je werkt, is er iets mis met de bedrijfscultuur. Dat geldt zowel voor het overwerken aan het einde van de dag, als het doorwerken tijdens de lunch. Je collega die pauze neemt is geen lanterfanter (althans, die pauze zegt daar niets over). Pauze is nodig om je batterij weer even op te laden.
Werk ze! (en pauzeer ze! 😉 )
—
Wil je voorkomen dat jouw werkdruk, of die van je team, omslaat in werkstress? Kijk dan eens naar een workshop of training Grip op Werkdruk, Energie en Stress.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie