Blog

New Broom Blog Over het belang van pauzes nemen
 • Over het belang van pauzes nemen

  Vandaag weer volop in het nieuws: de productiviteit van mensen daalt als ze geen pauzes nemen, zo blijkt uit onderzoek van Monsterboard. Geen verrassing! Een groot deel van de Nederlandse werknemers neemt geen of veel te weinig pauze.

  Zonde, want pauze is geen verspilde tijd: het is broodnodig.

  Je hersenen hebben immers afwisseling nodig. Je voortdurend focussen op een bepaald onderwerp kost veel energie. Na verloop van tijd is het ‘optimum’ voorbij en kost concentratie je steeds méér energie: je verliest aandacht en doet langer over een bepaalde taak. Iedere landbouwer kan je vertellen dat als je tien seizoenen achter elkaar maïs verbouwt op een specifiek stukje grond, je die de grond eenzijdig uitput. Zo werkt het ook met je hoofd: zorg voor afwisseling tussen taken – en tussen actie en rust.

  Stop dus met excuses bedenken waarom je niet kunt pauzeren! De meest gehoorde smoesjes:

  ‘Mijn agenda is helemaal volgepland met afspraken. Pauze, daar heb ik geen tijd voor.’
  Dan plan je niet goed – of láát je niet goed plannen. Middenop de dag een half uur is echt nodig; een kwartier is echt wel het ‘bare minimum’. Een lunchvergadering is tot daar aan toe, zo lang er voor die lunch ook maar ruimte is is in het programma en je niet compleet dichtgetimmerd snel je mond leeg moet eten, omdat je anders het volgende agendapunt mist.

  ‘Als ik nu pauze neem, breekt me dat aan het einde van de dag op en moet ik langer blijven.’
  Kletskoek… En nu dus aangetoond in het eerder genoemde onderzoek. Je productiviteit in de middag daalt als je die pauze niet neemt. Als je een half uur pauze neemt en om half zes naar huis zou gaan, ben je die middag productiever dan iemand die geen half uur pauze neemt en om vijf uur naar huis gaat.

  ‘Als ik pauze neem wordt er door collega’s met scheve ogen naar me gekeken. Iedereen luncht hier aan zijn bureau en werkt door, dus ik voel me verplicht het ook te doen.’
  Doorwerken tijdens de lunch is niet stoer – en eten aan je bureau is niet hetzelfde. Als in jouw organisatie het ‘hart voor de zaak’ wordt afgemeten aan het aantal uren dat je werkt, is er iets mis met de bedrijfscultuur. Dat geldt zowel voor het overwerken aan het einde van de dag, als het doorwerken tijdens de lunch. Je collega die pauze neemt is geen lanterfanter (althans, die pauze zegt daar niets over). Pauze is nodig om je batterij weer even op te laden.

  Werk ze! (en pauzeer ze! 😉 )


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!