Eindejaarsstress
Misschien verwacht je hier een blog over slim Sinterklaasinkopen doen, of het vermijden van stress rondom de Kerstdis. Deze niet! Ik wil je iets leren over de eindejaarsstress buitenshuis: die op je werkplek. Zeven do’s en don’ts voor de zakelijke eindspurt!
1. Reken terug.
Pak je agenda, kijk terug vanaf 31 december en schrap alle dagen waarop je niet kunt werken of redelijkerwijs kunt verwachten dat die dag marginaal bijdraagt aan je productiviteit. Kook je zondag 25 december een kerstdiner voor tien personen? Dan kun je vrijdag 24 december – hoewel geen feestdag – gevoeglijk schrappen, want dan ben jij misschien al op strooptocht naar wilde groene asperges, moet je je kalkoen om twaalf uur ophalen bij de slager of heb je andere dringende bezigheden.
2. Lage bezetting = rust óf tempo maken.
Het ligt er maar helemaal aan: aan je branche, je bedrijfscultuur, je functie en de situatie… Een lage bezetting levert in sommige organisaties topdrukte op en in andere organisaties juist volslagen ‘zen’ rust, omdat het mailverkeer stilligt en de vergadermolen in de standby stand staat. Als je de rust kunt pakken, doe het dan! Ga die dag je bijl slijpen: kijk naar hoe je dingen anders kunt doen, mest je archief uit (digitaal of fysiek), evalueer het jaar en kijk uit naar volgend jaar.
Maak zelf die afweging of een vakantiedag of een werkdag je in deze periode juist meer oplevert.
3. Onderschat je eindspurt niet.
Net als vlak voor je zomervakantie kan de laatste dag voor de kerstvakantie redelijk hectisch worden. Leg de lat dus laag! Plan geen overleggen op die dag, maar gebruik hem om af te ronden en losse eindjes af te knopen.
4. Wees incognito met je mailbox.
Liegen mag! Zet je autoreply op tijd aan en tel er één dag bij voorafgaand aan je kerstvakantie, en eentje aan het einde. Je bent er wel, maar het lijkt van niet… Niet reageren op mails dus, anders gaat dit niet werken! 🙂 Kun je je niet bedwingen om te antwoorden? Doe aan uitgestelde verzending. Dat vind je bij ‘Opties’ en zorgt er voor dat je antwoord pas je mailbox verlaat vanaf een door jou gekozen datum en tijd.
5. Maak je geen illusies over 1 januari.
De vergadercultuur is niet opeens anders, je functie ziet er niet opeens totaal anders uit en als het je dit jaar niet lukte om nee te zeggen tegen die extra taken, zal een andere datum rechtsonder in beeld dat niet op magische wijze tóch veroorzaken. Daarvoor ben jij nodig, niet de kalender! Maak concrete voornemens die realistisch zijn en met kleine stapjes gaan. (Meer lezen over goede voornemens kun je hier en hier.)
6. Bekijk je to do-lijst met een kalenderbril.
Nog iets om je geen illusies over te maken: je begint in januari echt niet met een leeg to do-blok of lege takenlijst. Helaas… ook taken trekken zich niets aan van de datum. Wat je wel kunt doen? Een streep trekken: wat gaat nog dit jaar gebeuren en wat gaat sowieso naar volgend jaar? (Pas op dat wat je naar januari schuift wel taken zijn, hè? Projecten zijn iets anders dan taken… Een omschrijving als ‘Marketingplan 2023 schrijven’ of ‘mijn website vernieuwen’ is echt een project, geen taak! In dat geval moet je weten hoe je projecten in stukjes hakt. Dat lees je hier.)
7. Bouw lucht in je schema.
Of het nou door je volle buik komt na Sinterklaas, je dagdromen over de wintersport die je te wachten staat of de algehele kerststemming: het zou zomaar kunnen dat je niet zo productief bent als altijd. Houd daar rekening mee.
Fijne feestdagen en werk ze!
—
Wil je voorkomen dat jouw werkdruk, of die van je team, omslaat in werkstress? Kijk dan eens naar een workshop of training Grip op Werkdruk, Energie en Stress.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie