Van willen naar doen: het gat van verandering
Je herkent het vast: je volgt een training slimmer werken, raakt enthousiast en ziet kansen voor verandering of verbetering in je werk. Tijdens de training schrijf je fanatiek mee; aan het einde vul je keurig je actieplan in. Misschien deel je zelfs ideeën in het teamoverleg. En dan… gebeurt er niets. Of niet genoeg. De waan van de dag wint het van je goede voornemens.
Als trainer slimmer werken zie ik dit vaak gebeuren. Het is niet omdat mensen niet willen veranderen, maar omdat verandering in het dagelijks werk moeite kost. Het vraagt tijd, aandacht, consistentie en soms een beetje lef. Daarom geef ik deelnemers altijd een praktisch actieplan mee én bespreek ik hoe ze zichzelf een zetje kunnen geven om ook echt in beweging te blijven. Zo zorg je dat het niet blijft bij een goed voornemen alleen.
De kloof tussen iets willen en het ook echt doen is menselijk — en je bent dus zeker niet de enige. Maar dat betekent niet dat je het moet accepteren. Hieronder deel ik een aantal concrete en soms minder voor de hand liggende manieren om het actiegat te overbruggen. Kies er één of twee uit die bij jou passen en ga er serieus mee aan de slag. Kleine stappen kunnen grote impact hebben.
1. Werk met een buddy-check, maar geef die buddy een duidelijke rol
Niet ‘zullen we elkaar een beetje scherp houden?’, maar: ‘Wil jij me op 1 juni om 10.00 uur een bericht sturen met de vraag of ik mijn Outlook-regels heb ingesteld?’
Of: ‘Wil jij me deze maand elke vrijdag vragen of ik m’n weekreview heb gedaan?’
Hoe concreter de vraag, hoe groter de kans dat je het doet. Je buddy is je geheugensteuntje én je sociale stok achter de deur.
2. Leg jezelf een publieke belofte op
Zeg in het teamoverleg: ‘Ik ga deze maand proberen te werken met tijdsblokken voor concentratietaken. Over vier weken deel ik met jullie of dat gelukt is en wat het heeft opgeleverd.’
Door het hardop uit te spreken, wordt het ‘echt’. Anderen onthouden het, jij ook. En die lichte sociale druk kan nét het verschil maken tussen uitstellen of uitvoeren.
3. Koppel je actie aan iets wat je toch al doet (habit stacking)
Wil je elke dag een korte dagstart plannen? Koppel het aan het moment dat je je kop thee pakt, of direct na je eerste e-mailrondje. Wil je aan je takenlijst beginnen? Doe het altijd na je eerste Teams-call.
Maak van de nieuwe gewoonte een aanhangsel van iets wat je al automatisch doet. Dat heet habit stacking (gewoontes stapelen) en het werkt verrassend goed omdat je brein minder weerstand biedt.
4. Verzin een prikkelende consequentie (met een knipoog)
Maak het luchtig, maar voelbaar. Bijvoorbeeld: ‘Als ik over twee weken nog steeds mijn gedeelde mailbox niet goed heb ingericht, moet ik voor de hele afdeling koffie halen.’ Of: ‘Als ik m’n weekreview oversla, mag ik het weekend niet aan mijn nieuwe boek beginnen.’
Het klinkt speels, maar je brein reageert wél op de dreiging van verlies of een ongemakje.
5. Beloon jezelf – niet op resultaat, maar op gedrag
Verandering vraagt herhaling, en herhaling vraagt motivatie. Beloon jezelf dus niet pas als alles af is, maar al als je het gewenste gedrag vertoont. Dus: ‘Als ik deze week elke dag 10 minuten besteed aan het opschonen van mijn mailbox, dan trakteer ik mezelf op een lunchwandeling of een fijne koffie op vrijdag.’
Zo houd je het leuk én houdbaar.
6. Zet het onderwerp bewust terug op de agenda (als team)
Verandering blijft beter hangen als je het er samen over blijft hebben. Spreek af dat je drie weken na de training of het overleg even terugkijkt: wat is gelukt, wat niet, wat heeft het opgeleverd?
Koppel daar eventueel een gezamenlijke mini-challenge aan: wie lukt het deze week om drie keer offline te werken? Of: wie vindt de beste nieuwe sneltoets?
7. Maak een visuele reminder van je goede voornemen
Hang een post-it op je scherm, zet een herinnering in je agenda of maak je bureaubladachtergrond tijdelijk tot je ‘coach’. Bijvoorbeeld: een afbeelding met Start je dag met je top 3! of de kritische vraag ‘Is dit je belangrijkste taak?’
Visuele cues helpen je om niet terug te glijden in oude patronen.
(Tip: wil je een handig post-it blokje om je drie belangrijkste taken op te schrijven? Stuur een e-mail naar karen[at]newbroom.nl met je adresgegevens, en ik stuur je er gratis eentje toe.)
8. Meet je voortgang op een simpele manier
Een kruisje op de kalender voor elke dag dat je je nieuwe gewoonte doet. Of een lijstje met vakjes die je kunt afvinken. Simpele tracking werkt: het geeft voldoening, maakt het zichtbaar én motiveert om door te gaan.
Voor alles is een app, dus ook voor verandering en nieuwe gewoontes laten inslijpen. Zo’n app herinnert je met een berichtje aan dat voornemen. Een mooie manier om iets scherp te houden en in je manier van werken te integreren.
Heb je een iPhone? Dan zou ik je Streaks adviseren. Voor de Android-gebruiker is HabitNow een mooie keuze.
Bonus: je ziet ook wanneer je dreigt terug te vallen — en kunt bijsturen.
Veranderen vraagt dus niet alleen motivatie, maar ook slimme randvoorwaarden. Denk vooruit, zet jezelf klem (liefst met een knipoog), betrek anderen, en hou het behapbaar. Kies een of twee methodes uit en test ze een maand lang.
Want ja, verandering is moeilijk. Maar stilstaan terwijl je eigenlijk vooruit wil, is nog veel frustrerender.
En hé — als het niet meteen lukt, wees dan mild voor jezelf. Beter een paar keer opnieuw proberen dan het opgeven.
Werk ze!
—
Wil jij samen met je collega’s eens aandacht geven aan de manier waarop jullie je werk organiseren? Dan is een workshop of training Met Meer Plezier Productief een slimme keuze.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen?
Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
Foto door DS stories
Geef een reactie