Blog

New Broom Blog Infodetox: filter de wereld voor meer overzicht
 • Infodetox: filter de wereld voor meer overzicht

  infodetoxOp 12 januari was het dan eindelijk zo ver, anderhalf jaar na de eerste brainstorm over een nieuw boek: Infodetox verscheen. Mijn nieuwste boek waarin ik heb onderzocht hoe het komt dat mensen tegenwoordig verzuipen in informatie.

  Je smartphone, inbox en je eigen hoofd zitten er vol mee: informatie. Of het nu de 17 meldingen van Facebook en Instagram zijn die je voor het ontbijt al te verstouwen krijgt, of de 35 ongelezen e-mails die blijkbaar na het avondeten gisteravond je inbox nog zijn ingekropen – je moet er iets mee, of je wilt er in elk geval van af. Maar hoe pak je dat aan, in de informatiesamenleving anno nu?

  Op een praktische manier ben ik gaan kijken naar de stappen die je zelf kunt zetten om te zorgen dat je niet (meer) overspoeld wordt. Daarvoor heb ik gekeken naar de keerzijden van digitale technologie, naar hoe je zélf informatieoverload veroorzaakt en natuurlijk naar het recept voor je eigen infodetox.

  Dat recept is heel persoonlijk; er is geen ideale manier om dat in te richten. Het ligt onder meer aan de hoeveelheid prikkels die je aankunt, aan je karakter, je functie, je intelligentie en je persoonlijke voorkeuren.

  Nieuwsdetox

  Heel actueel nu is de menselijke neiging om ons onder te dompelen in het actuele nieuws rondom COVID-19. Zo veel zelfs, dat er voor sommigen dringend een nieuwsdetox nodig is.

  De belangrijkste twee dingen die ik je daarin kan meegeven zijn deze:

  1. Probeer de hoeveelheid tijd die je per dag aan nieuws besteedt, tot een bepaald blok tijd te beperken. Er is niet één duur te geven die passend is voor jou, want hoeveel nieuwshonger iemand heeft is heel persoonlijk. Maar kies een blok tijd voor jezelf (1 uur? 2 uur) en geef jezelf op je telefoon die portie tijd met behulp van de klokfunctie. Die kun je dan laten aftellen, zodat je weet hoeveel er nog over is als je stopt met lezen en kijken.

  2. Kies een aantal betrouwbare bronnen waar je nieuws uit haalt. En maak af en toe een uitstapje naar een ‘wilde eend’; een bron die normaal niet jouw voorkeur zou hebben maar je misschien wel andere inzichten kan geven.

  Infodetox in het nieuws

  Bij NPO Radio 1 mocht ik vertellen over mijn nieuwe boek, bij het programma Stax & Toine. Dat interview kun je hier terugluisteren.

  Een wat uitgebreidere gelegenheid om over Infodetox te vertellen, kreeg ik in de nieuwste Slimmer Leven-podcast van Uitgeverij Ten Have. Die kun je hieronder beluisteren, of de Spotify-link voor een later moment hier kopiëren.

  Waar te koop?

  Je kunt Infodetox bestellen via je lokale boekhandel; dat is altijd goed in deze lastige tijden! Doe je het liever online, dan kan dat bij de uitgever zelf, of bij online boekhandels zoals Bol.com (in papieren vorm en digitale vorm), bij Libris.nl (als papieren boek of digitaal boek) of bij Managementboek.nl.

  Wil je hem graag met een persoonlijke opdracht en gesigneerd krijgen, dan kun je het papieren boek ook – voor dezelfde prijs als in de winkel – bij mij bestellen. Vul daarvoor het contactformulier in met je factuuradres, postadres en je wensen voor de opdracht. Het boek gaat dan zo snel mogelijk op de post!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!