Blog

New Broom Blog De wiebelende balans tussen werk en privé
 • De wiebelende balans tussen werk en privé

  De balans tussen werk en privé is voor talloze Nederlanders aan het wankelen gebracht dit jaar. Doordat mensen relatief abrupt voor het grootste deel van de week gingen thuiswerken, kwamen allerlei kinderziektes aan het licht. Nee, die werkplek thuis was niet bepaald arbo-technisch verantwoord. En tja, dat je ’s avonds nog wat langer doorging dan normaal, hoorde er gewoon bij toch?

  Vooral voor de relatief jongere werkende mens is deze nieuwe situatie extra moeilijk, zo blijkt uit onderzoek van Forbes. Kijk hier maar:

  Er is een aantal dingen dat jij zelf kunt gaan doen om te zorgen dat die wiebelende balans tussen werk en privé minder stress veroorzaakt, wanneer je thuis aan het werk bent.

  Kies je eigen ritme

  Vind jij het prettig om wat langer in bed te blijven liggen en kan dat ook, geef daar dan aan toe. Zorg dat het moment van opstaan dagelijks ongeveer hetzelfde is, zodat je ook dat ritme echt voelt.

  Bepaal ook je eindtijd: wanneer gaat die laptop dicht en dat scherm uit? Thuiswerkers zijn self-starters, maar horen ook self-stoppers te zijn.

  Zorg voor een overgang tussen werk en vrij

  Idealiter is dat doordat het werken maar op één plek gebeurt. Dat is voor je brein ook wel zo overzichtelijk; je raakt er aan gewend dat iets je werkplek is, en dat ‘even op insta gaan’ niet op die plek gebeurt.

  Heb je geen werkplek? Maak dan van de overgang je eigen ritueel, bijvoorbeeld door hardop te benoemen dat je nu klaar bent, hetzelfde muziekje te draaien, of een aantal stappen te doorlopen: kijken naar de agenda voor morgen en te noteren wat er nog aan losse eindjes openstaat.

  Multitask niet tussen werk en privé

  Ga niet bellen met je collega terwijl je de wasmachine volstopt, of je boterham smeert. Die activiteiten kunnen natuurlijk wel samengaan, maar het is slimmer om te zorgen dat je privétijd en werktijd niet mengen.

  Word je afgeleid door die vaatwasser, of die rondslingerende spullen in de woonkamer? Maak er dan een pauze-activiteit van (niet je enige soort…) en ga tussen twee werktaken in, een kwartiertje aan de slag.

  Werk niet in je pyjama

  Op een normale thuiswerkdag is het geen issue als je even aanschuift in je pyjama. Waarom niet? Zo lang je niet hoeft te video-bellen ziet niemand dat, en jij zit er comfortabel bij.

  Maar wanneer je elke dag thuiswerkt, gaat de lijn tussen werk en vrij alleen nog maar vager worden wanneer je je niet aankleedt voor je werk. In pak zitten is niet nodig – maar maak voor jezelf duidelijk dat de dag nu begint.

  Wil je nog meer tips over thuiswerken? TNO heeft een mooi overzicht verzameld.

  Wil je graag persoonlijke aandacht voor je eigen vraagstukken, al dan niet gekoppeld aan thuiswerken? Meld je dan aan voor een gratis Valkuilcheckgesprek. Of neem contact met me op om te overleggen.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!