Blog

New Broom Blog De inventaris opmaken
 • De inventaris opmaken

  plan maken

  Het einde van het jaar kan een goed natuurlijk moment zijn om na te denken waar je staat, in allerlei opzichten. Wat heb je bereikt? Wat had je willen bereiken? Ben je op koers, of dobber je nog steeds een beetje rond? In dit blogstuk vind je drie suggesties om hier concreet mee aan de slag te gaan.

  1-Kijk naar de energiegevers en -vreters in je werk

  Voor een ondernemer kunnen dit de klanten zijn waar je het meeste van genoot, het meeste aan verdiende of het meeste van hebt geleerd. In het ideale geval zitten die drie eigenschappen in één klant verenigd, maar dat hoeft niet. Welk type klanten heb je dit jaar gehad? Welke vond je leuk, en van welke soort zeg je ‘liever niet’?

  Werk je in loondienst, dan kun je kijken naar je takenpakket en de eventuele projecten waaraan je deelnam. Welke taken waren echt uitdagend dit jaar en zou je graag verder uitbouwen? Wat heeft energie gevroten en hoe kun je zorgen dat die taak of dat project volgend jaar zonder jou verder gaat?

  2-Kijk naar jezelf

  Welke eigenschap of kwaliteit van jezelf zou je volgend jaar willen ontwikkelen? Welke vaardigheid vind je nog niet voldoende bij jezelf en kan wat aandacht gebruiken? Overleg met collega’s, vrienden en familie over hun opleidingen en trainingen. Wat heeft hen echt iets gebracht en in hoeverre kun jij daar van leren?

  Houd als vuistregel de 3-2-1 maat aan: zorg dat je elk jaar tenminste 3 bronnen volgt over je vakgebied (nieuwsbrieven, blogs, YouTube-kanalen), 2 boeken over je vakgebied leest en 1 opleiding of training volgt. Zo houd je je kennis op peil!

  3-Relativeer en schrap

  Wanneer je alle plannen voor het nieuwe jaar op een rijtje hebt, laat je dit een nachtje sudderen. Kijk er de volgende dag naar en schrap minstens één ambitie, plan of wens.

  Wie op vakantie gaat heeft ook het meest aan het advies ‘neem de helft mee van wat je wilde inpakken en twee keer zoveel budget’. Bij de meeste plannen voor het nieuwe jaar geldt iets vergelijkbaars: snoei in je ambities en vergroot de tijd die je denkt dat iets gaat kosten.

  Veel succes!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!