Blog

New Broom Blog Zes manieren om je hoofd leeg te maken (en te houden)
 • Zes manieren om je hoofd leeg te maken (en te houden)

  ‘Maak je hoofd leeg’ is wat ik deelnemers aan een training meegeef. Je hoofd werkt immers als een computer: hoe meer er open staat, hoe trager het werkt. Je hoofd gebruiken als een boodschappenlijstje is niet slim – je houd je werkgeheugen ‘bezet’ met zaken die ook in een app of op een papiertje kunnen staan. In dit blogstuk zes manieren om je hoofd leeg te maken.

  1-De ouderwetse: het schrijfblok

  Prima keuze. Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van het netwerk, WiFi of een batterij. Ook een nadeel natuurlijk: niet op alle plekken in te zien, want je moet zijn waar je papier is. Kan ook arbeidsintensief worden, als je wilt gaan clusteren – soorten taken bij soorten taken – of als je onderlinge prioriteiten wilt stellen. Overschrijven kan nodig zijn.

  2-De moderne: Braintoss

  Braintoss is een modernere versie van de braindump: een app waarmee je je ‘brain’ leeg kunt ‘tossen’ (to toss = gooien). Vooral handig voor de snelle actie, zoals in de file voor het stoplicht, of lopend van vergadering 1 naar vergadering 2. Groot voordeel: je stuurt gesproken tekst, geschreven tekst of foto’s allemaal rechtstreeks naar je eigen mailadres (dat je alleen de eerste keer dat je hem installeert hoeft in te voeren). Sneller dus, en breder te gebruiken, dan ‘even’ een mailtje naar jezelf sturen.

  3-De multi-inzetbare: Aqua Notes

  Geen wonder dat je onder de douche soms de beste invallen hebt… dan stoppen andere breinprikkels en komt er van alles opborrelen in je brein. Met AquaNotes gaan die brainwaves niet meer door het putje, want je kunt op dit watervaste papier met potlood schrijven. Wél onthouden om het briefje af te scheuren en de inhoud te verwerken in je actielijst of agenda!

  4-De post-it

  Ooit ontstaan als ‘briljante mislukking’. De bedoeling van de ontwikkelaar was om een hele sterke lijm te maken, maar tijdens het onderzoek vond de 3M-wetenschapper (Stephen Silver) ook een lijm die lichtjes hecht, maar verwijderbaar was. Zijn collega Art Fry zocht naar een manier om papiertjes tijdelijk te bevestigen. Eureka! Voordeel: je kunt hem lekker verfrommelen als de actie gedaan is, en je kunt ze groeperen. Nadeel: kan kwijtraken, wegwaaien en – als het er veel zijn – flink wat plek innemen.

  5-Het digitale notitieboek

  Werk je met Microsoft Office? Dan heb je ook OneNote. Een digitaal notitieboek, waarin je meerdere tabbladen kunt gebruiken om alles te noteren, ordenen, rangschikken en prioriteren wat in je op komt. Voordeel is de brede inzetbaarheid: je kunt er actielijsten in creëren, kunt onderdelen van je notitieboek delen met anderen en overal en altijd zien wat je hebt genoteerd. Nadeel: net als elk schrijfblok kan het een chaos worden als je geen structuur aanhoudt, dus logisch nadenken hoe je de informatie ordent is wel slim.
  Mijn collega Judith Bolder heeft er een ode aan gewijd.

  6-Een spraak-naar-tekst-app

  Vooral geschikt voor mensen die het beste denken door hardop te praten, maar zich niet de luxe van een 24/7 menselijke stenograaf kunnen veroorloven. Hier vind je een aantal goede apps die deze rol voor je kunnen vervullen. Voordeel: niets gaat verloren. Nadeel: je zult met de geschreven tekst nog steeds aan de gang moeten om hem te filteren – onderscheid maken tussen aantekeningen, acties en urgente zaken die NU moeten worden gedaan.

  Heb jij nog een leuke manier die hier niet wordt genoemd? Stuur hem naar karen[at]newbroom.nl of reageer hieronder!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

  1. Jeanette Kea
   2019-06-13 11:09:51

   What about Trello? Ik gebruik Trello voor het samenwerken met opdrachtgevers. Ik heb een apart bord voor mijn bedrijf en eentje voor thuis. Hierin zet ik al mijn todo's. Er is ook een app, handig voor onderweg..


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!