Blog

New Broom Blog Hoe je maximaal geniet van je kerstvakantie
 • Hoe je maximaal geniet van je kerstvakantie

  Het jaar is alweer bijna ten einde. Voor je het weet ben je je niet alleen je to do-lijst aan het bewerken, maar ook je boodschappenlijst voor het kerstdiner. Hoe zorg je dat je zonder onnodige stress en losse eindjes de kerstvakantie in gaat? Tijd voor de 6 B’s!

  1. Begin op tijd met je voorbereidingen. Zodra Sinterklaas zijn hielen licht, pak jij je to do-lijst en trek je een streep: wat gaat er dit jaar nog gebeuren en wat verschuif je naar volgend jaar? Stel prioriteiten tussen wat je overhoudt. Kom je daar niet uit, ga dan in overleg met je leidinggevende over waar je voorrang aan geeft.

  2. Budgetteer met je kalender. Kerstborrels bij klanten en leveranciers, kinderen met vrije middagen in verband met kerstdiners op school, inkopen doen, jaarafsluitingen… allemaal zaken die hapjes nemen uit je kalender. Maak het zichtbaar in je agenda: welke blokken zijn gewoon niet meer beschikbaar om te werken?

  3. Bouw een buffer in. Zorg dat je op de laatste dag voor de kerstvakantie echt geen afspraken meer hebt, zodat je alles rustig kunt afronden. Ga je een overdrachtsdocument schrijven voor een collega? Begin daar ook aan rond Sinterklaas, zodat het een kwestie is van bijwerken en actualiseren. Zet je out of office reply al een dag vóór je daadwerkelijke vertrek aan. Je kunt hier mijn e-Book Out Of Office Reply downloaden, met daarin de tien geboden voor een goede out of office reply.

  4. Bepaal je niveau van bereikbaarheid. Net als met elke vakantie is het slim om met het thuisfront én je werk af te stemmen hoe bereikbaar je wilt zijn in de vakantie. Kunnen ze je bellen, of suis je van de Zwitserse hellingen en heeft dat geen zin? Scan jij elke ochtend je mail voor urgente zaken, of ben jij helemaal van werk losgekoppeld en zijn ze op 8 januari om 9 uur de eerste? Allemaal informatie die nuttig is voor je collega’s en voor alle andere mensen die jou gaan mailen; ook hierover lees je meer in mijn e-Book Out Of Office Reply.

  5. Braak alles uit dat je dwars zit. Alle losse eindjes die nog in je hoofd dwarrelen: schrijf ze op en ga ze clusteren. Waar hoort het thuis, wat is de eerstvolgende stap om te zetten, hoe belangrijk is dit eigenlijk? Verzamel ook alle papieren documenten, mappen en dossiers die nog rondzwerven op en rond je werkplek of in je tas. Stel een diagnose: bewaren, wegdoen, actie, doorsturen, bespreken?

  6. Bereid je eerste werkdag voor. Maak geen afspraken voor die eerste dag – en houdt liefst je out of office reply nog een dagje aan – maar besteed hem aan het terugkomen. E-mail scannen en sorteren bijvoorbeeld. Bijpraten met je collega’s over hun vakanties. Maak ook een kort lijstje met de onderwerpen of acties die je als eerste bij de kop wil pakken en formuleer dat zo concreet mogelijk (in een ‘doe-omschrijving’) en ook beperkt qua ambitie.

  En een laatste tip over de kerstvakantie zelf: laat onrealistische verwachtingen los. Als je de tijdschriften moet geloven zit het gemiddelde Nederlandse gezin stralend en zonder enige wanklank dagenlang aan de kerstdis, in strakke outfits en genietend van een zesgangendiner van hoge kwaliteit.

  Uhm… Dat gaat niet gebeuren. In elk geval niet ál die aspecten. 🙂

  Doe in de kerstvakantie wat je prettig vindt. Als dat betekent dat je het liefst in je joggingbroek lekker gaat Netflixen en op kerstavond zuurkoolstamppot eet: waarom niet? Als jij maar geniet.

  Succes met de voorbereidingen!

  Loop je vast, of wilde je altijd al eens een keer met me sparren? Meld je aan voor de gratis Valkuilcheck en je krijgt een half uur mijn onverdeelde aandacht via Skype of telefoon. Ik geef je graag een zetje in de goede richting!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

  1. New BroomHoezo Kerstvakantie? Ik werk gewoon door! - New Broom
   2017-12-06 12:59:06

   […] mensen tekenen er met liefde voor: doorwerken in de laatste weken van december. Dan is mijn blogstuk ‘Hoe je maximaal geniet van je Kerstvakantie’ wat minder van toepassing voor je. Het heeft namelijk ook voordelen dat er veel mensen afwezig […]


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!