Blog

New Broom Blog Slim omgaan met je tijd: de 5 valkuilen voor de ZZP-er
 • Slim omgaan met je tijd: de 5 valkuilen voor de ZZP-er

  Je eigen tijd indelen… Een ideaal voor veel mensen. Maar kun je goed met die vrijheid omgaan? ZZP-ers werken vaak vanuit huis, of op een mobiele werkplek. Vijf valkuilen die je qua ‘tijd’ moet zien te vermijden.

  1. Geen agenda gebruiken als je geen afspraken met anderen hebt
  Je agenda is niet alleen maar nodig om te weten dat je om 10 uur naar de Open Coffee gaat. Ook op dagen zonder afspraken is je agenda nuttig! Deel je tijd in in blokken. Waar ga je je ochtend aan besteden? Wat ga je die middag doen? Houd het flexibel, maar maak wel een planning. Een dag zonder planning is een dag zonder focus. En dus met minder resultaat dan had gekund.

  2. Geen eigen ritme zoeken
  Zonder werkgever die je ritme bepaalt, zul je zelf een ritme moeten vinden. Daarbij speelt een aantal factoren een rol: de branche waarin je werkt, je privésituatie en je persoonlijke voorkeuren. Misschien wil je graag binnen schooltijden werken, of ga je het liefst ’s morgens eerst hardlopen voor je begint. Ben je juist een avondmens en maak je een eindspurt na tien uur ’s avonds? Als dat ook past bij wat je klanten verwachten en nodig hebben, prima. Maar zorg dat je een ritme krijgt waar je je lekker bij voelt.

  3. Onrealistisch plannen
  Leer goed in te schatten hoeveel tijd iets je gaat kosten. Zeker als je in een andere branche werkt dan voorheen, kan het even duren voordat je dat goed kunt bepalen. In het begin ben je misschien geneigd om, uit dienstverlenend oogpunt, een hele strakke deadline te geven als een klant iets vraagt. Dan maar een avond doorwerken, denk je. Dat kan heel goed gaan, maar wees je bewust van wat er écht nodig is voor een goed eindresultaat. Kun je zo nog wel kwaliteit leveren? Soms moet je broeden op ideeën en kan iets niet de volgende ochtend klaar zijn.

  4. Geen deadlines voor jezelf stellen
  Zonder leidinggevende die aan de bel trekt, krijgen veel acties opeens een ‘open einde’. Dingen die belangrijk zijn, maar niet urgent, schuiven als eerste op naar volgende week. Of volgende maand. Of na de zomer. Geef jezelf deadlines! De wet van Parkinson zegt dat werk zo lang duurt als de tijd die ervoor beschikbaar is. Wie ergens een hele middag voor vrij maakt, zal ook de hele middag bezig zijn. Maar plan je anderhalf uur in, van 3 tot half 5, dan komt er vaak opeens veel meer uit je handen. Maak afspraken met iemand anders – desnoods je partner, of een vriend of vriendin – om je vorderingen te laten zien of te bespreken. Dat helpt om jezelf op gang te krijgen.

  5. Andere mensen laten inbreken in je agenda
  Buren of vrienden genoeg die denken ‘Zeg, jij werkt toch thuis? Zou jij dan op mijn verwarmingsmonteur willen wachten?’. Een enkele vriendendienst is geen probleem, maar het moet geen gewoonte worden. Je bent misschien thuis, maar zit niet bepaald duimen te draaien. Je tijd is belangrijk, want het is wat je doet: je werkt. Zorg dat anderen dat ook beseffen!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!