Belastingaangifte: niet leuker, wel makkelijker
Komend weekend wordt er wat gefoeterd in Nederlandse huishoudens. Vooral bij mensen die de Belastingaangifte tot het aller- allerlaatste hebben uitgesteld (en tóch voor 1 april aangifte willen doen). Een beter voorbeeld van uitstelgedrag is er niet… Iets dat in januari belangrijk is, maar niet urgent, wordt naarmate de tijd vordert steeds urgenter. Een aantal tips om het volgend jaar anders te doen.
1. Maak een lijst van wat je allemaal hebt verzameld dit jaar. Noteer wáár je het hebt gevonden: de map of hangmap waarin het zat, of waar je eventuele online overzichten (zoals van je bank) hebt gedownload.
2. Maak eind 2014 een mapje ‘Belastingaangifte’. Stop daarin alles dat je krijgt per post dat je nodig gaat hebben: jaaropgaves, overzichten van eindejaarssaldi… Veel organisaties sturen je dat uit zichzelf. Gooi het niet op de grote hoop ‘Bewaren’, maar stop het meteen in dit mapje!
Krijg je een melding per mail dat er een overzicht online klaar staat, zoek het dan meteen op en print het uit, of bewaar het als PDF op je computer.
3. Geef je werk een plek in de tijd. Dat geldt voor alles maar zeker voor dit! Kies dus een weekend in maart waarin je aangifte gaat doen. Twee dagen verspreid over twee weekenden is nog beter; zo heb je nog wat speling. Schrijf het op als een afspraak met jezelf. Dat voorkomt dat dat leuke weekendje naar Maastricht toevallig dan plaatsvindt.
4. Werd het dit weekend een drama omdat je het gevoel hebt niet alles te weten of goed toe te passen? Overweeg dan toch eens professioneel advies of ondersteuning. Wil je het toch zelf doen, prik dan voor januari of februari 2015 een weekend om je te verdiepen in de online kennis die er is. Google op de woorden checklist en belastingaangifte en je vindt genoeg tips; bijvoorbeeld op de site van de Consumentenbond.
Veel succes!
Geef een reactie