Slimmer werken voor forenzen zonder flexibiliteit
Ik las vandaag een blogstuk van een Amerikaanse collega die eindelijk – ha ha… – al zijn eigen adviezen eens zelf heeft opgevolgd. Interessant leesvoer! De reacties eronder, van sceptische lezers die niet zo flexibel zijn in hun dag, inspireerden me tot dit blogstuk: voor wie weinig flexibiliteit in werktijden heeft, lang moet reizen en tóch slimmer wil werken. Wat kun je dan toch nog doen?
1. Je gouden uren in de gaten houden
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zijn dag te schikken rondom zijn of haar bioritme. Om 7 uur beginnen en om 15 uur naar huis? Sommige van ons dromen ervan. Anderen zouden liever om 11 uur starten, om 18 uur naar huis en na het eten nog even iets afmaken. (Ja, dat laatste kan wel… Maar die starttijd niet!)
Toch is het slim om je gouden uren in de gaten te houden: de uren van de dag waarop je het meest productief bent. Geef die uren niet weg aan routineklussen of aan dingen die weinig concentratie vergen. Meer over gouden uren lees je hier.
2. Je reistijd optimaal benutten
Voor wie met de trein reist is dat een stuk makkelijker. Investeer in een e-reader of een tablet en lees terwijl je wordt vervoerd. Vergaderstukken, vakliteratuur of juist die spannende thriller: wat jou het beste ligt en waarvoor je tijd hebt. Papieren vakliteratuur: al is het maar één tijdschrift per dag. Uitscheuren wat je interesseert, de rest kan meteen weg!
Neem het afsluiten van de dag ook te baat om je hoofd leeg te schrijven. Losse eindjes, invallen voor een nieuw project… Het is verbazingwekkend wat in je opkomt als je uit het raam gaat staren.
Wie met de auto reist heeft minder mogelijkheden. In elk geval lezen-met-je-ogen is uitgesloten! Wat wel kan: luisterboeken op een iPod/MP3-speler of op cd. Steeds meer vakliteratuur is ook op die manier te downloaden of aan te schaffen.
Maak in de auto gebruik van de tijd als ‘afschakeltijd’. Laat van alles nog even de revue passeren; wat ging goed vandaag, wat had anders gekund?
Op momenten dat je stil staat kun je korte memoberichten voor jezelf opnemen met speciaal daarvoor bedoelde apps op je smartphone. ‘Henk bellen over project XYZ!’ of ‘Offertebedrag checken bij Patricia’ is snel ingesproken. Slimme apps zetten gesproken woord om in tekst; kijk bijvoorbeeld eens hier of hier.
3. Kijk terug en vooruit
Ben jij zo iemand die drie van de vijf ochtenden achteraf denkt: ‘Snotver! Had ik maar…. [iets] meegenomen/gisteravond gedaan/voorbereid/klaargelegd? Ren jij gehaast je huis uit, moet je terug voor je telefoon, nog een keer voor je OV-kaart of je bedrijfstoegangspas?
Dan heb je behoefte aan een geoliede routine. Investeer tien minuten in het optimaliseren van je vertrek ’s morgens, door er ’s avonds voor te gaan zitten. Wat ging mis? Wat zou prettig zijn? Mensen met kinderen doen dat vaak al, omdat niets zo deprimerend is als het rondrennen op zoek naar lunchtrommels, gymspullen en agenda’s op de vroege morgen.
Denk nu eens helemaal aan jezelf. Wat zou heerlijk zijn? Ja! Een grote mok koffie voor in de auto? Zet ’s avonds eens zo’n thermosmok op het aanrecht klaar naast je koffiemachine. (Heb je hem niet? Je struikelt erover bij de kringloop, maar ook bij de HEMA of Blokker zijn ze makkelijk te vinden.)
Valt je telefoon altijd uit onderweg (wéér niet opgeladen!) of vergeet je dat ding gewoon mee te nemen? Stop vanavond nog bij het tankstation en koop die extra oplader voor in de auto.
Wat ook kan helpen is een paar dagen lang deze gewoonte aan te leren: je telefoon ’s avonds in de oplader én alvast in je tas hangen. Ontkoppelen en wég ben je, met een opgeladen telefoon! Na een tijdje gaat het vanzelf en weet je niet anders meer.
Leg ’s avonds alle papieren klaar; naast of in je tas. Denk niet ‘dat komt morgenochtend wel’, maar dwing jezelf om dit toch te doen.
4. Pak terug wat van jou is
Is jullie lunchpauze altijd van 12.30 tot 13.30 uur en is daar geen flexibiliteit in? En word je geacht tot half zes te blijven, wil je niet de indruk wekken een vrije middag te hebben? Aan die uren kun je niets doen, maar pak terug wat van jou is: de invulling ervan.
Bepaal binnen die kaders wat voor jou de lekkerste routine is. Concentratiewerk juist ’s morgens, of misschien liever na drie uur ’s middags? Werk in blokken, van een lengte die het beste past bij jou en je werkzaamheden.
Je lunchpauze invullen zoals jij dat het fijnste vindt; al zit je maar wat rond te klikken op nu.nl, als jíj maar de baas bent over je tijd. Meer autonomie maakt een medewerker gelukkiger.
Werk ze!
—
Wil jij samen met je collega’s eens aandacht geven aan de manier waarop jullie je werk organiseren? Dan is een workshop of training Met Meer Plezier Productief een slimme keuze.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie