Blog

New Broom Blog Goed plannen doe je niet met een vork
 • Goed plannen doe je niet met een vork

  Ook wel eens gehoord dat je ogen groter zijn dan je maag, als je te veel had opgeschept? Zo gaat het ook met plannen: uitkijken dat je ambitie niet groter is dan je beschikbare tijd en middelen. Goed plannen betekent dus realistisch plannen! 

  Heerlijk als je meer ideeën hebt dan beschikbare tijd. Keus te over, toch? Helaas werkt dat niet zo: van te veel ideeën kun je ook verlammen – je komt er in elk geval niet per se door in de actiestand, want ‘je doet maar wat’: de dingen die je het leukste vindt, of de dingen die het makkelijkst af te vinken zijn. Helaas zijn dat niet altijd de dingen die jou in je werk het verst vooruit helpen.

  Vijf tips voor wie realisme in de planning wil integreren:

  1. Doe de braindump.

  Maak een lijst van al die ambities, taken, verantwoordelijkheden en ideeën. Rijp en groen door elkaar; van brainwave tot concrete actie. Dump ze allemaal uit je hoofd en op papier, of in een mindmap.

  2. Zoek de échte moetjes en kijk of ze van jou zijn.

  Hartstikke leuk, keuzevrijheid, maar onder sommige dingen kun je niet uit – die moeten gebeuren. BTW-aangifte doen als je ondernemer bent, bijvoorbeeld. Je belofte aan je klant of collega nakomen. Kijk wel of ze écht door jou moeten worden gedaan: wat kost het (in tijd/geld/moeite), en wat levert het op (in tijd/geld/resultaat)? Kun je het – deels – uitbesteden?

  3. Leer van je fouten.

  Wees eerlijk tegen jezelf over de tijd die dingen kosten. Als je weet dat jij dat notoir te laag inschat, vermenigvuldig de tijd voor elke taak dan met 1.5: zo bouw je marge in.

  4. Zoek een partner-in-crime.

  Een collega of andere professional kan je helpen om je te houden aan een bepaalde actie. Dat is niet alleen goed tegen uitstelgedrag, maar ook om realistisch te blijven denken. Want heb jij echt morgen vóór de lunch dat plan helemaal af? Of is het logischer dat je dan de ruwe inhoud hebt, die je met je opdrachtgever kunt bespreken ter aanscherping?

  5. Geef de zwaarste keien voorrang.

  Wat de grote keien in je werk zijn, lees je in dit blogstuk. Zorg dat die in elk geval een plek in je planning krijgen! Zo niet deze week, dan volgende week. Of die daarna. Niet later!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!