Waarom steeds méér informatie niet meer toegevoegde waarde biedt
Een man met een horloge weet altijd precies hoe laat het is. Een man met twéé horloges weet nooit precies hoe laat het is. Een prachtige metafoor die aangeeft dat je niet altijd beter wordt van meer informatie! Soms zorgt het voor gebrek aan overzicht, soms voor het voortdurend uitstellen van een lastige taak.
Vandaag stond in de Volkskrant een interessant stuk over dit fenomeen, ‘Information bias’ getiteld: het verschijnsel dat mensen geneigd zijn om te blijven zoeken naar informatie, zelfs als de informatie irrelevant is voor de beslissing. Sinds de komst van Google is de drempel hiervoor natuurlijk nog veel lager geworden… Onzekerheid en nieuwsgierigheid zijn de belangrijkste drijfveren achter dit gedrag.
Hoe kun je voorkomen dat je dit in je werk gaat hinderen?
1. Stel voor jezelf een tijdslimiet aan het zoeken naar informatie. Er is altijd nog meer deskresearch te doen (want internet is eindeloos), maar je moet jezelf begrenzen, wil je ooit tot actie komen. Neem dus zoektijd op in je planning, en ga daar niet overheen.
2. Check of je de volgende stap wel weet. Als je informatie verzamelt omdat je niet weet hoe je anders verder moet, is het een vorm van uitstelgedrag. Zorg dat je weet wat er van je wordt verwacht; als je project of taak heel groot is, breek hem dan in kleine stukken en orden die in de tijd.
3. Weet WAT je zoekt. Welke informatie heb je nodig om tot een besluit te komen en waar kun je die informatie vinden? Bepaal hoeveel bronnen je wilt raadplegen (drie collega’s, vijf websites met vakinformatie) en formuleer welke vragen je beantwoord wil zien.
Geef een reactie