Blog

New Broom Blog Een goed gesneden taart is het halve werk
 • Een goed gesneden taart is het halve werk

  Uit een benchmark van de werkgeversorganisatie HNW blijkt dat 8 op de 10 bedrijven denkt dat Het Nieuwe Werken meer effect heeft op de organisatie (in de vorm van communicatiemiddelen en flexplekken) dan op de medewerkers. Voor mij bevestigt dit wat ik in de praktijk vaak zie: dat in de driehoek Bricks, Bytes en Behaviour die laatste vaak wordt onderschat.

  Afhankelijk van het profiel en de persoonlijke voorkeur van de HNW-projectleider gaat de aandacht grotendeels naar een nieuw pand en/of nieuwe inrichting, of naar het uitrusten van de organisatie met de nieuwste gelikte devices.

  Dit alles met de gedachte: één blik op die design belstoelen of die ranke iPads, en de medewerkers willen niets anders meer.

  Fout!

  Een goede invoering van Het Nieuwe Werken begint (en eindigt!) met de factor Mens. Als je kijkt naar de verdeling in taartvorm, dan is die factor voor 70% bepalend voor het succes van de invoering van HNW. Die belstoel en andere werkplekaanpassingen tellen maar voor 15% mee, net als adequate IT-voorzieningen. Helaas wordt die taart vaak in andere punten gesneden… En krijgt de factor mens een karig puntje toebedeeld.

  Wil je dus dat mensen HNW in een organisatie omarmen, dan begint het met het kijken naar hun behoeften: wat willen zij? En ook: wat willen ze absoluut NIET?

  Er is in de pers een ‘HNW-bashing’gaande: een trend om de lovende en juichende berichtgeving over Het Nieuwe Werken een halt toe te brengen. De teneur is overal hetzelfde – HNW is niet zaligmakend, mensen met behoefte aan structuur willen er niet aan, jongere mensen zitten er niet op te wachten, IT’ers houden er niet van… Allemaal relativeringen van een concept dat eigenlijk zo basaal is, dat het niet eens een eigen afkorting zou moeten hebben.

  HNW is gewoon ‘werken’. Op een manier die past bij de moderne tijd, bij de middelen van een organisatie, maar bovenal past bij de mensen die er werken. Gradaties te over!

  Werk ze!

  Ga jij of gaat je organisatie steeds digitaler werken en kost die overgang moeite?

  Met een Workshop of Training Met Meer Plezier Productief, of een 1-op-1 traject Grip Op Je Werk, krijgen mensen meer houvast in deze situatie.

  Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of kijk bij mijn aanbod.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!