Blog

New Broom Blog Je dag goed beginnen
 • Je dag goed beginnen

  Sommige werkdagen doe je de deur achter je dicht (of je laptop dicht) met een rotgevoel. Wéér niets uit je handen gekregen… Je bent hartstikke druk geweest, maar niet met de dingen die jij het belangrijkste vindt. Het mooie is: er komt altijd weer een nieuwe dag. Vier tips om je dag goed te beginnen!

  1. Sluit de vorige dag goed af.
  Ruim je werkplek op en organiseer eventuele papieren die je hebt liggen. Kun je het moeilijk overzien en raak je hier al van in paniek? Maak dan stapeltjes waarbij je je spullen indeelt in ‘actueel, nu mee bezig’ en ‘oud’ en ‘geen idee’.

  2. LAAT JE MAILBOX DICHT.
  Dit advies staat in hoofdletters… Want het is zó belangrijk. Ondanks dat doet vrijwel iedereen het tegenovergestelde: mailbox openen en meteen beginnen met openen – en sluiten… Want de meeste mails kosten meer tijd dan je op dat moment hebt. En al gá je ermee aan de slag: dan is het voor je het weet 11 uur. De bulk van je ochtend is weg, maar waaraan is hij eigenlijk opgegaan?
  Met uitzondering van bepaalde functies die ‘leven’ in hun mailbox (reserveringsmedewerkers, woordvoerders…) kan 85% van de mensen de mailbox het beste een uurtje dichtlaten.

  3. Begin met die K-klus.
  ‘Eat that frog’, noemen Amerikanen dat. (En de titel van een klassiek boek over uitstelgedrag, door Brian Tracy.) Eérst die vervelende klus van je bord – of in elk geval half gedaan. Wat een voldoening dat geeft… Want stiekem kost die K-klus je erg veel energie, al is het maar door het schuldgevoel dat hij gistermiddag weer onderin je bakje is beland. Als je alle tijd die je aan het denken aan de K-klus had besteed aan het afhandelen ervan, was je al een heel eind.

  4. Maak een piepklein lijstje.
  Gekrabbeld op een post-it, gekalkt op je magneetbord, gemarkeerd op je Outlook-takenlijst… Het maakt niet uit. Maak een klein lijstje van maximaal vier dingen die je vandaag écht, écht, ab-so-luut gedaan wilt hebben. Houd het wel realistisch: geen vier taken van twee uur per stuk. Dat gaat hem niet worden. Houd het lijstje in het zicht en zorg dat je al je energie – of in elk geval de energie op je meest productieve momenten van de dag die kant op stuurt. Want dat zijn jouw prioriteiten.

  Werk ze!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!