Blog

New Broom Blog Je dag dun uitsmeren
 • Je dag dun uitsmeren

  Een groot pluspunt van HNW is dat je je dag zelf kunt indelen. Vroeger beginnen, of later naar huis: je werkt op tijden dat het jou goed uitkomt. Een nadeel kan zijn dat mensen hun werkdag ‘dun uitsmeren’, zoals ik het noem. Ze draaien hun uren, maken op het oog lange dagen, maar het leidt eigenlijk tot weinig. Hoe pak je dat aan?

  Drie stellingen.

  1. Je aanwezigheid heeft geen impact.

  Fijn dat je er bent! Maar doe je ook iets? Wazig uit het raam staren kan zeker nuttig zijn, mits je nadenkt over hoe jouw organisatie dit jaar die nieuwe doelen kan bereiken. Of over hoe je het marketingplan van je afdeling gaat bijschaven. Maar puur je aanwezigheid zegt niets. Dus: stel doelen voor die dag. Wat ga je doen? Waar ga je mee aan de slag?

  Misschien wil je dat marketingplan thuis uitwerken, omdat je meer stilte zoekt, of alle concentratiewerkplekken bezet zijn. Prima: doen.

  1. Eerlijk duurt het langst

  Vaak modderen mensen eindeloos aan met taken omdat ze bang zijn om om hulp te vragen. Of twijfelen of ze wel op de goede weg zijn. Wees eerlijk tegen jezelf: hoe komt het dat je tot niets komt en al sinds tien uur zit te modderen aan die presentatie? Wat heb je nodig om wel een stap vooruit te kunnen maken?

  Uitstelgedrag komt vaak voort uit onzekerheid of angst. Pas op: je kunt beter een uur lang gefocust met iets bezig zijn, dan twee uur lang lopen rommelen aan iets waarvan voor jezelf onduidelijk is waartoe het moet leiden.

  1. Jij bent echt niet belangrijk voor je collega’s

  Veel medewerkers moeten wennen aan de vrijheid en verantwoordelijkheid die HNW met zich meebrengt. Ze vinden het ‘eng’ om later te beginnen, of om vier uur al weg te gaan. ‘Wat zullen ze wel denken?’ Laat die angst los! Je collega’s hebben wel wat beter te doen dan in de gaten houden wanneer jij komt of gaat. Zij weten immers niet dat jij al om half acht aan je laptop zat vanmorgen.

  En houden ze je wel in de gaten? Dan ligt het probleem bij hen. Kaart het aan bij je leidinggevende! Vraagt iemand of je een vrij middag neemt als je om half vijf weggaat? Who cares. Een ouderwetse debiteuren-crediteurenmentaliteit past niet in een HNW-cultuur en zegt meer over degene die het commentaar geeft, dan over jou.

  Werk ze!

  Ga jij of gaat je organisatie steeds digitaler werken en kost die overgang moeite?

  Met een Workshop of Training Met Meer Plezier Productief, of een 1-op-1 traject Grip Op Je Werk, krijgen mensen meer houvast in deze situatie.

  Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of kijk bij mijn aanbod.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!