Blog

New Broom Blog HNW betekent niet HVB: Heel Vroeg Beginnen
 • HNW betekent niet HVB: Heel Vroeg Beginnen

  Want anders ‘zijn alle (GOEDE) plekken vergeven!’. Even er vanuit gaand dat de Facilities-afdeling de ratio medewerkers versus werkplekken goed heeft ingecalculeerd, kan ik volmondig  zeggen: niet nodig. Mits in de organisatie maar bepaalde regels worden afgesproken over het gebruik van flexplekken.

  Die regels hoeven niet ongeschreven te blijven. Juist niet: als je ze opschrijft en actief deelt, maakt het veel dingen duidelijk en weten mensen waar ze elkaar op aan kunnen spreken.

  Regel 1: we zijn geen Duitsers met badhanddoeken

  Het is een hardnekkige mythe dat juist Duitsers hun handdoek uitspreiden op ligbedden-op-gewilde-plekjes. Je zal de Nederlanders, Engelsen of Zweden de kost moeten geven die in een vakantieoord voor dag en dauw naar buiten sluipen om de meest begeerlijke ligbedden te claimen. Alle handdoeken op een stokje…

  We doen niet aan claimen van plekken. Iedereen die twee uur of langer van zijn plek is, moet zorgen dat hij of zij hem schoon en leeg achterlaat. Doe je dat niet? Dan moet je niet gek opkijken dat je je spullen kunt ophalen bij de servicebalie of het secretariaat.

  Regel 2: afkomst bepaalt niet waar je terechtkomt

  Ik ken een organisatie die met kleuren had aangegeven welke afdelingen op welke verdiepingen en verdiepingsdelen te vinden waren. Niet bedoeld als afscheiding, maar helaas ging het wel zo werken: medewerkers van een afdeling A (groene muurstrepen) werden weggekeken – en gestuurd! – bij afdeling B (oranje muurstrepen). ‘Rot op naar je eigen vlek!’, was het credo. De oplossing: allemaal dezelfde kleur muur, en slechts een soort totempaal in de betreffende kleur plaatsen.

  Vage grenzen zijn beter dan strikte lijnen, als het gaat om territoria. Zo kun je nog steeds je collega’s vinden, maar wordt het meer een richtsnoer dan een keiharde grens.

  Regel 3: denk in hemelsnaam na over waar je mee bezig bent

  Vroeger was je bureau je koninkrijk. Je werkplek weerspiegelde hoe jij in het leven stond: slordig, netjes, dynamisch, opgeruimd, humoristisch… Net als over je boekenkast kon je zeggen ‘Toon mij uw werkplek, en ik vertel u wie u bent.’ Dat is in een HNW-organisatie verleden tijd. Hoogstens kun je iets zeggen over iemands lengte, door te kijken naar hoe het bureau is afgesteld. Maar verder zijn persoonlijke kenmerken niet meer te zien.

  Want je doet niet meer alles aan je bureau, maar op de plek waar het thuishoort. Denk dus na waar je mee bezig bent: ga je overleggen? Een aantal telefoontjes plegen? Een stuk uitwerken? Je mail afhandelen? Het verhuizen tussen plekken maat het nog belangrijker dat je je taken en acties groepeert. Het soort-bij-soort plaatsen van taken maakt dat je efficiënter bezig bent. Liever een half uur mail afhandelen, dan springen van mail naar telefoon naar mondeling overleg.

  Werk ze!

  Ga jij of gaat je organisatie steeds digitaler werken en kost die overgang moeite?

  Met een Workshop of Training Met Meer Plezier Productief, of een 1-op-1 traject Grip Op Je Werk, krijgen mensen meer houvast in deze situatie.

  Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of kijk bij mijn aanbod.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!