Ga niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit
Wie zelf de tijd en plaats kan bepalen bij het organiseren van zijn werk, loopt er wel eens tegenaan: dat je om drie uur ’s middags klaar bent voor die dag. Wat te doen? Naar de sportschool? Of toch maar even doorbikkelen? Over vooroordelen en schuldgevoel.
Hét vooroordeel van mensen die zelf niet mogen thuiswerken: thuiswerkers zijn luilakken die langer in bed liggen, tussendoor lekker lang de hond uitlaten en toch om vijf uur de laptop dichtklappen. Om die niet meer open te doen.
Grote onzin; uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die thuiswerken, vaak veel meer uren draaien dan mensen die afgebakende uren ‘op kantoor’ dat doen. In pandemische tijden komt dat soms vanuit angst (geen goede raadgever!), en zorgde de bijzondere thuiswerksituaties ook voor meer stress, zo constateerde TNO.
Helaas realiseren zowel thuiswerkers als kantoorwerkers zich niet dat de clou is niet om zoveel mogelijk uren te draaien, maar om het best mogelijke resultaat neer te zetten. De een doet dat in een handomdraai, de ander zwoegt erop.
Wat te doen? Moet meneer Handomdraai dan maar tien keer die handomdraai doen, in de tijd dat meneer Zwoeger nog bezig is? Onder het motto ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’ zou je zeggen van wel.
Ik denk toch van niet.
Meneer Handomdraai kan beter proberen zijn kennis, vaardigheden en werkaanpak te delen met meneer Zwoeger. Die kan daar van leren. En is het takenpakket wel goed verdeeld tussen deze twee mensen? Is meneer Handomdraai niet klaar voor een wisseling van functie of van verantwoordelijkheden?
Het is natuurlijk net zo goed mogelijk dat meneer Handomdraai het juist prettig vindt: minder uren werken, hetzelfde neerzetten als meneer Zwoeger, maar ondertussen een rustiger thuisfront. Minder files. Op tijd eten. ’s Avonds nog genoeg energie om te sporten.
Allemaal keuzes die je zelf moet maken, in overleg met je persoonlijke en zakelijke partners. Want niets is meer vanzelfsprekend: de werkvloer anno nu is onvergelijkbaar met de werkvloer van 10 jaar geleden én met die van 10 jaar in de toekomst. Als je nog niet aan je pensioenleeftijd zit, kun je je daar maar beter op instellen!
Werk ze!
—
Heb jij – of heeft jouw team – dat thuiswerken en hybride werken nog niet helemaal lekker in de vingers? Overweeg dan eens een workshop of training Effectief en Efficiënt Hybride Werken.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie