HNW en liplezen
Een heel interessant onderzoek verscheen deze week in de media en op social media, over Het Nieuwe Werken. De boodschap werd overal geretweet en herhaald: HNW is vaak nog geen succes door het gebrek aan vertrouwen in de medewerkers én van de medewerkers, in hun eigen collega’s.
Gek genoeg las ik geen cijfers over het gebrek aan vertrouwen in de medewerkers door managers, noch een vraagstelling die daarop ingaat. Misschien blijkt dat uit het whitepaper wel, dat binnenkort verschijnt. Vooralsnog is het een conclusie die je heel vaak hoort – en hopelijk nu wordt gestaafd door onderzoekscijfers: dat managers het lastig vinden om hun mensen los te laten. ‘Loslaten in vertrouwen’ is de boodschap aan leidinggevenden, want als een micromanager er bovenop blijven zitten werkt zeker averechts. (Meer weten? Neem gerust eens contact met me op.)
Gisteren sprak ik nog iemand die goed zicht heeft op de invoering van HNW bij een grote organisatie. Ze vertelde dat de medewerkers over het algemeen prima te spreken zijn over HNW, maar dat de managers niet bepaald enthousiast zijn. “In plaats van te vergaderen in hun eigen pand, boekt het management regelmatig een andere locatie, omdat ze het te ‘open’ vinden.” En als ze het niet kunnen horen omdat ze in een vergaderkamer zitten, dan kunnen ze het zien door de ramen: liplezende medewerkers is een reële angst onder de managers in dit bedrijf.
Ik ken nog een organisatie waar de directie niet blij was met de uiteindelijke architectuur voor ‘hun’ deel van het pand. Niet eens hard core HNW, want een eigen kantoor met de secretaresse ernaast, allemaal samen in een vleugel. Eigenlijk heel traditioneel dus. Grote angst? De enorme glazen wanden die hen scheiden van de gang. Want iedereen ziet met wie je praat…
HNW is voor veel mensen nog een kwestie van de controle verliezen, zo blijkt uit deze cijfers en anekdotes. Controle over wat je doet, wie je spreekt, waarover je overlegt. Het zorgt ervoor dat veel cultuurkwesties aan de oppervlakte komen: hoe doen we het eigenlijk hier? Natuurlijk begrijp ik dat je een overnamestrategie niet middenin een koffiecorner gaat analyseren. Maar het moet niet zo zijn dat managementoverleg standaard ‘geheim’ is.
Informatie delen was in de decennia die achter ons liggen ook al een belangrijk ingrediënt om medewerkers betrokken en gemotiveerd te houden; dat is met HNW-invloeden niet meer geworden, maar wel anders.
Onderstaand de mooie infographic van het onderzoek, gemaakt door Overhetnieuwewerken.nl. Meer blogs hierover volgen. Meer informatie over het onderzoek vind je hier.
—
Heb jij – of heeft jouw team – dat thuiswerken en hybride werken nog niet helemaal lekker in de vingers? Overweeg dan eens een workshop of training Effectief en Efficiënt Hybride Werken.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie