Goede voornemens: do’s en don’ts
Talloze mensen gaan zich in januari van alles voornemen: minder vergaderen; op tijd naar huis gaan; dat langlopende project nu echt afronden. Waarom komt het er niet van? En wat kun je er aan doen om te zorgen dat het niet bij een goed voornemen alleen blijft?
1. Bekijk eerst waar je goede voornemen vandaan komt: is het wel echt ‘van jou’?
Mensen laten zich van alles aanpraten. Je zou dit boek moeten lezen; je moet toch echt aan de social media, enzovoort. Een goed voornemen heeft pas kans van slagen als het vanuit jezelf komt. Een ander kan je inspireren, maar de overtuiging moet bij jou liggen.
2. Denk door: wat is er voor nodig?
Voor sommige goede voornemens heb je andere mensen nodig. ‘Minder vergaderen’ is vaak lastig eenzijdig in te voeren. En wat is eigenlijk ‘minder’? Denk verlangend aan het resultaat, maar richt je op wat daarvoor moet gebeuren. Hoe houd je je mailbox nu zo leeg mogelijk? Wat moet je daarvoor doen? Maak je voornemen concreet. Bepaal welke stappen je moet ondernemen om het te realiseren.
3. Organiseer je werk of werkomgeving om je voornemen makkelijker in te voeren.
Wil je voortaan op tijd naar huis gaan, blokkeer dan in je agenda alles na een bepaald tijdstip. Wil je het aantal binnenlopende collega’s beperken, maak dan afspraken over je beschikbaarheid voor vragen. Eén van mijn klanten draaide haar werkplek, zodat ze niet meer met het gezicht naar de deur zat. Dat scheelde veel afleiding!
4. Kijk vooral VOORUIT
Kijk vooruit, zonder het verleden te verliezen. Als je doel is om het jaar te beginnen met een schone mailbox…. Ga dan niet 375 achterstallige pagina’s mail wegwerken, want tegen de tijd dat je daarmee klaar bent, zijn er al weer 416 nieuwe pagina’s vol nieuwe mail binnen. Parkeer alle mail tot gisteren in een aparte map en start vandaag. Doe elke dag een half uur ‘opruimwerk’ in de achterstallige map.
5. Oefen jezelf: doe dingen die zelfbeheersing vragen.
Intermediair-columniste Roos Vonk schreef er al over: dril jezelf. Train je mentale spieren. Doe dingen bewust anders en houd dat vol. Muizen met je andere hand; elke werkdag afronden met je planning voor de volgende dag… Nieuwe gewoontes hebben tijd nodig om in te slijten. Weten hoe je er voor staat? Dat kan bijvoorbeeld met de zelfdisciplinetest van Psychologie Magazine!
6. Maak mijlpalen voor jezelf.
Wanneer wil je het eerste resultaat zien? Zet dat in je agenda. Bijvoorbeeld met een terugkerende afspraak, waardoor je elke maand weer wordt geconfronteerd met waar je mee bezig was.
7. Doe eens wild en ga NIET op 1 januari starten.
Het nadeel van goede voornemens is dat ze onbeperkt houdbaar zijn… Waardoor veel mensen ze voor zich uitschuiven. En dan halverwege januari denken: ach, laat ook maar – het gaat me dit jaar weer niet lukken om te gaan sporten/op tijd naar huis te gaan/mijn inbox op één pagina te houden.
Zonde! Want elke dag begin je met een schone lei; een lege pagina.
Want ook het vóórdeel van goede voornemens is dat ze onbeperkt houdbaar zijn. Wat betekent dat je net zo goed vandaag eraan kunt beginnen. Of 1 februari. Of 16 april. Of, voor de doemdenker: 31 december van dit jaar.
Werk ze en veel geluk voor het nieuwe jaar!
—
Wil jij samen met je collega’s eens aandacht geven aan de manier waarop jullie je werk organiseren? Dan is een workshop of training Met Meer Plezier Productief een slimme keuze.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie