Als HNW ‘niet jouw ding is’… wat dan?
Werken in een organisatie waar Het Nieuwe Werken breed wordt ingevoerd, is niet voor alle medewerkers even positief. Er zijn mensen die er niets van moeten weten: nieuwerwetse fratsen, een hype die wel overwaait, ik wil mijn werk en privé goed scheiden – allemaal mogelijke reacties. Toch voert je organisatie HNW in. Wat dan?
Pas op voor de indianenverhalen.
Informeer jezelf goed: wat gaat er nu écht veranderen en wat werd al langer geleden aangepakt, maar ‘heet’ nu opeens HNW? De meeste projectorganisaties zijn zo verstandig om informatiebijeenkomsten te beleggen voor medewerkers, nieuwsupdates te geven (op papier, e-mail of intranet) en een kanaal te openen voor vragen. Zorg dat je weet waarover je praat en laat je niet gek maken door negatieve collega’s. Er zijn altijd mensen die het heerlijk vinden om als beste stuurlui aan wal te staan en een nieuw initiatief alleen al met woorden de grond in te praten. Vermijd de zuurpruimen!
What’s in it for you?
De organisatie die puur op kosten stuurt en daarom HNW invoert, is fout bezig. Gelukkig zijn die relatief zeldzaam. Veel vaker gaat het (ook) om werkplezier van medewerkers, hen mogelijkheden te bieden om de balans tussen werk en privé goed te houden en hen concrete middelen te bieden om de werkdruk te reguleren. Kijk wat er voor jou mogelijk is en op welke fronten je het misschien wel prettig gaat vinden. Probeer het gewoon eens: een pad ontstaat door er op te lopen, zei Boeddha al.
Trek de grens waar hij hoort, maar zoek ook alternatieven.
Denk goed na over wat je wel en niet acceptabel vindt aan de nieuwe manier van werken. Wat kun je blijven doen zoals je deed en wat zal echt moeten veranderen? Er zijn nog maar weinig organisaties waarin papieren memo’s per interne post het voornaamste communicatiemiddel vormen. E-mail heeft die rol overgenomen. Typmachines zul je ook met een lampje moeten zoeken. Maar als jij niet houdt van thuiswerken, hoef je dat (meestal) niet te doen, tenzij je organisatie actief werkt aan filebestrijding en uit oogpunt van duurzaam ondernemen vraagt of je één dag thuis wilt werken. Thuis niet leuk? Overleg met je manager waar het dan wel kan. Flexplek? Andere vestiging?
De HNW-soep wordt meestal niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Vaak is er veel mogelijk om te wennen aan het concept – of om het concept zo aan te passen dat het je nog steeds als een lekker jasje past.
Werk ze!
—
Heb jij – of heeft jouw team – dat thuiswerken en hybride werken nog niet helemaal lekker in de vingers? Overweeg dan eens een workshop of training Effectief en Efficiënt Hybride Werken.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie