Hoe je slimmer werken (anders werken) makkelijker maakt
‘Wat is de reden dat je meer van hetzelfde doet als je iets anders wilt bereiken?’ Die vraag stelde Einstein aan zijn studenten. Helemaal zo gek nog niet – en breed toepasbaar. Op wetenschappelijke experimenten in de quantummechanica, op het gezonder gaan eten én op het slimmer werken; het veranderen van je werkgewoontes.
Je bent tevreden met wat je hebt, totdat er iets beters is.
Het begint dus met kennis! Als je niet weet dat je iets in Outlook veel sneller kunt doen dan nu, dan mis je het ook niet. Zorg daarom dat je de basisfuncties van de programma’s waarmee je werkt kent. Vraag desnoods een collega met meer ervaring om zijn of haar beste tip.
Tijdens werkplekbezoeken laat ik mensen zien hoe ze – soms met kleine inspanningen of veranderingen – dingen anders kunnen doen en daardoor prettiger werken. Informatie sneller bij elkaar hebben; minder tijd kwijt zijn met zoeken naar dingen; minder interrupties van mail en telefoon ervaren… De crux is alleen: je moet het wel DOEN.
Een ander mooi voorbeeld is de masterclass van Digital Speed Reading die ik jaren geleden heb gevolgd. Als ik vergelijk hoe ik nu informatie filter en verwerk vergeleken met voor het volgen van die masterclass, zie ik een groot verschil. Zeker als je graag nieuwe kennis op doet maar hier moeite mee hebt, kan ik het je alleen maar aanraden! Mocht je erover nadenken om de masterclass te volgen, dan heb ik hier nog een leuke korting voor je: Masterclass Digital Speed Reading.
Begin bescheiden; Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd.
Ik zie ze wel eens hoor: mensen die voortaan altijd om half zes naar huis willen kunnen, met de perfecte balans tussen werk en privé, een lege mailbox houden en elk moment van de dag een totaal overzicht op alle acties (te doen en uitstaand bij anderen). Als je een lange weg had af te leggen, dan kan dat niet meteen worden gerealiseerd. Kies dus één verandering (bijvoorbeeld je mailbox goed bijhouden) en zorg dat dat een maand lang goed gaat voordat je een andere grote verandering erbij wilt voegen.
Effen je eigen weg naar slimmer werken en zet barrières waar dat verstandig is.
Verandering komt niet vanzelf en ook niet altijd even eenvoudig. De kunst is het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken om het op die nieuwe manier te gaan doen. Wie moorkoppen op een schoteltje op tafel zet, heeft een grotere kans er vandaag eentje soldaat te maken dan iemand die er nog voor naar de bakker moet. Andersom geldt dat ook: zet in plaats van een bakje chips een bakje met schijfjes komkommer naast je pc. Niet hetzelfde, misschien niet zo lekker… maar wel een veel gezondere snack. Voor werkgewoontes betekent dit bijvoorbeeld dat je dingen die naar iemand toe moeten, op je route richting deur legt. Alvast een lijstje maakt wat de belangrijkste dingen voor morgen zijn. En niét om de vijf minuten Facebook checkt, maar je timer zet: eerst een half uur werken aan dat moeilijke verslag.
Wees lief voor jezelf.
Als je een terugval hebt (tóch weer tot zeven uur blijven zitten), dan betekent dat niet dat het allemaal voor niets was. Als je één chocolaatje uit de doos snoept, is je dieet toch ook niet meteen naar de knoppen?
Wie meer wil weten over wat ik je kan leren, kan dat lezen op de pagina ‘Coaching‘.
Werk ze!
—
Wil jij samen met je collega’s eens aandacht geven aan de manier waarop jullie je werk organiseren? Dan is een workshop of training Met Meer Plezier Productief een slimme keuze.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Dit blogstuk bevat affiliate links. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie