Uitsteltaken: welke dan en wat te doen?
Leuke taken stel je minder snel uit dan taken die saai, ingewikkeld of gewoon vervelend zijn. Logisch natuurlijk, maar het ligt nog iets genuanceerder: elk type uitsteltaak heeft zijn eigen oplossing. Hier vind je ze op een rijtje.
Morgen is dikwijls de drukste dag van de week.
Dit Spaans gezegde dat laat zien dat de dag van morgen (mañana ) steeds voller wordt, als je steeds je werk voor je blijft uitschuiven. Zo vol dat het óók niet gaat lukken om die taak morgen te doen. Want morgen heeft ook verstoringen. En brengt niet op magische wijze de motivatie die je vandaag mist, of de oplossing voor een ingewikkeld probleem.
1- Het is stiekem geen taak, maar gewoon een project
Vaak zien we een groot project als één enkele taak, waardoor het overweldigend lijkt. Verdeel het project in kleinere, specifieke taken die duidelijk zijn en gemakkelijk te beginnen. Noteer elke subtaken op een lijst en bepaal wat er eerst moet gebeuren.
Begin met de eenvoudigste stap om momentum op te bouwen. Plan vervolgens elke stap in je agenda, zodat je consistent vooruitgang boekt.
2- Je hebt er een hekel aan, maar het zal toch echt moeten
Het uitstellen van onaangename taken is verleidelijk, maar zelfdiscipline kan helpen. Begin door de taak op te splitsen in kleine, beheersbare stukken van 10-15 minuten. Beloon jezelf na elke voltooiing, zodat je gemotiveerd blijft.
Doe de taak op een moment van de dag waarop je energie hebt, zodat het minder zwaar voelt. Door regelmatig te oefenen, wordt zelfdiscipline sterker.
3- Je weet eigenlijk niet wat de eerste stap is die je moet zetten
Soms is onduidelijkheid de grootste barrière. Begin met een kort onderzoek om meer te leren over de taak. Vraag hulp aan een collega of iemand met ervaring om je eerste stap te bepalen. Schrijf op wat je te weten bent gekomen en zet de eerste stap in je agenda. Dit voorkomt verdere uitstel door onzekerheid.
4- De taak is een hete aardappel die niemand wil hebben
Als de taak ongemakkelijk of onpopulair is, heb je twee keuzes. Besluit of je de taak echt moet doen of dat iemand anders beter geschikt is. Als je de taak zelf moet doen, slik het door en plan een kort, gefocust tijdsblok in om het af te handelen.
Is het niet jouw verantwoordelijkheid, bespreek dan met anderen wie deze taak beter op zich kan nemen. Door duidelijk te kiezen, voorkom je verdere vertraging.
5- De situatie is er steeds niet naar
Het perfecte moment komt vaak niet, dus zoek een “goed genoeg” moment. Kies een rustig tijdstip en een plek waar je minimaal afgeleid wordt. Zet een timer voor een korte periode om gefocust aan de slag te gaan.
Accepteer dat omstandigheden misschien niet ideaal zijn, maar dat je de taak toch kunt voltooien. Het belangrijkste is om te beginnen in plaats van te wachten.
6- Er zijn altijd urgentere en belangrijkere dingen te doen
Wanneer je constant andere prioriteiten hebt, wordt deze taak steeds uitgesteld. Bespreek met betrokkenen wat realistisch is qua planning en wanneer de taak af kan zijn. Maak een lijst van alle taken en hun prioriteit om overzicht te krijgen.
Stel duidelijke verwachtingen met anderen, zodat zij weten wanneer je aan deze taak toekomt. Door iedereen op de hoogte te houden, creëer je ruimte om deze taak af te ronden zonder steeds afgeleid te worden.
Uitstelgedrag is lastig, maar niet onoplosbaar!
Ga stap voor stap aan de slag en ontdek hoe kleine acties je vooruit kunnen helpen. Laat je niet ontmoedigen door grote taken, maar maak het werk behapbaar en realistisch. Door consistent kleine stappen te zetten, creëer je overzicht en rust, waardoor je werk effectiever en plezieriger wordt.
Ben je al overtuigd dat uitstelgedrag schadelijk is voor je?
Schrijf je dan vandaag nog in – stel het niet uit! – voor mijn online training Stoppen met Uitstellen. Wil je meer lezen over de training, of je meteen inschrijven? Dat kan hier.
Heel veel succes!
Heb je behoefte aan contact, omdat je je eigen persoonlijke situatie aan me wilt voorleggen? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend Valkuilcheckgesprek van een half uur, via Zoom, Microsoft Teams of telefoon.
Weet je nu al dat je samen met mij aan de slag wil in een 1-op-1 traject? Dan vind je op mijn coachingspagina alle informatie over wat ik voor je kan doen.
Mail me op karen[at]newbroom.nl of bel me op 0652 645 283 en ik beantwoord graag alle vragen die je nog hebt.
Geef een reactie