Vroeg met vakantie of liever laat met vakantie?
Het plannen van een zomervakantie is een persoonlijke keuze. Vroeg met vakantie gaan (nog voor de zomervakantie officieel start, of in de eerste twee weken ervan) kan prettig zijn. Voor laat gaan (de laatste twee weken, of juist ná de formele schoonvakantie) valt ook iets te zeggen. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, als je kijkt vanuit het perspectief van je werk. In dit blog zet ik ze voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Je zomervakantie plannen gaat niet alleen maar om waarheen, hoe lang, met wie en hoe. Het ‘wanneer’ speelt ook een rol. Ben je ouder van schoolgaande kinderen, dan moet je binnen die periode plannen. Werk je in een team waar de organisatie bepaalde eisen stelt aan aanwezigheid, dan kan het coördineren van je vakantie met collega’s nodig zijn.
Los daarvan, heeft de timing van je vakantie ook effect op je werk: hoe makkelijk je kunt voorbereiden, hoeveel werk er op je ligt te wachten als je terugkomt en hoe snel je weer volop aan de slag bent. Je vindt de argumenten hieronder.
Wat lastig is aan vroeg op vakantie gaan
- Hectische voorbereiding: Als de meerderheid van je collega’s en klanten nog volop aan het werk is, kan het voorbereiden van je vakantie flink wat energie kosten. Er wordt van je verwacht dat je meedraait, terwijl je tegelijkertijd je afwezigheid moet voorbereiden. Je laptop dichtklappen en naar Schiphol racen is geen relaxte manier om je vakantie te beginnen.
- Mogelijk gemiste momenten: Omdat er tijdens jouw afwezigheid nog volop gewerkt wordt, kan het zijn dat je belangrijke ontwikkelingen of beslissingen mist. Misschien moet er iets worden opgeleverd in je project of een knoop doorgehakt; dan is het aan jou om dat goed voor te bereiden.
- Veel vervangen: Als de meerderheid van je collega’s met vakantie is als jij terugkomt, is de kans dat jij voor meerdere mensen de achtervang bent, relatief groot. Dat kost extra energie.
Wat handig is aan vroeg op vakantie gaan
- Minder wachttijd voor hulp of informatie: Met de meeste collega’s en klanten nog aanwezig, is het makkelijker om tot aan je vertrek anderen te bereiken. Als je van een ander informatie of akkoord op iets nodig hebt, is dat best fijn.
- Voorsprong op werk na terugkomst: Ga je vroeg in de zomer op vakantie, terwijl de meeste collega’s en klanten nog druk aan het werk zijn, dan kom je waarschijnlijk terug in een iets rustigere periode. Inmiddels zijn veel anderen weg; jij kunt in alle rust je e-mails bijwerken en zaken opvolgen zonder dat je direct overspoeld wordt door nieuwe verzoeken en vragen.
(Let op – die voorsprong wordt minder als je voor meerdere afwezige collega’s de achtervang bent. Dan steek je na je vakantie niet alleen energie in het wegwerken van je eigen taken, maar ook in het vervangen van je afwezige collega’s. ) - Veel e-mails niet meer actueel : Omdat in je afwezigheid veel anderen doorwerkten, zijn veel van je e-mails uit jouw vakantieperiode niet meer actueel: anderen hebben er al iets mee gedaan. Dat ruimt lekker op.
(Tip: Als je dat niet standaard hebt aanstaan, koppel ze dan aan elkaar om te zien welke berichten op elkaar reageren. Dat doe je in het tabblad ‘Beeld’, door ‘Weergeven als gesprek’ aan te vinken, en vervolgens te klikken op ‘Alle postvakken’. Zo kun je een heel draadje archiveren of weggooien.)
Wat lastig is aan laat op vakantie gaan
- Terugkomen in een hectische periode: Als je laat in de zomer op vakantie gaat, kom je terug op een moment dat de meerderheid van je collega’s en klanten weer aan het werk is. Dit kan het gevoel geven dat je op een rijdende trein springt en direct weer volop aan de bak moet.
- Volle mailbox bij terugkomst: Ben jij met vakantie terwijl de rest alweer volop draait, dan kunnen de e-mails zich opstapelen. Ook dat kan voor een overweldigend gevoel zorgen bij terugkomst. Je moet direct aan de slag om alles bij te werken, wat je vakantiegevoel snel kan wegnemen.
Wat handig is aan laat op vakantie gaan
- Rustige werkperiode voorafgaand aan vakantie: Door later in de zomer op vakantie te gaan, kun je de rustigere periode benutten om je werkzaamheden af te ronden. Collega’s en klanten zijn al met vakantie, waardoor je minder nieuwe verzoeken krijgt en je je kunt concentreren op het afronden van lopende zaken.
Het voorbereiden van je afwezigheid gebeurt op een iets rustigere manier dan wanneer je laat weg bent. - Maximale benutting van je werkcapaciteit: Door langer door te werken dan veel van je collega’s, kun je een groot deel van je projecten afronden voordat je vertrekt. Dit geeft een voldaan gevoel en zorgt ervoor dat je echt kunt genieten van je vakantie.
Mijn advies over de beste vakantieperiode
Er is geen beste keuze tussen vroeg of laat op vakantie gaan; het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je werksituatie. Overweeg wat voor jou het zwaarste weegt: de rust na je vakantie of de rust ervoor?
Heb je er een bloedhekel aan om op een rijdende trein te springen na terugkomst, kies dan liever voor een vroege vakantie. Wil je vooral op een rustige manier je vakantie voorbereiden en niet gehaast weggaan, kies dan liever voor een late vakantie.
Denk goed na over wat je het prettigst vindt en overleg eventueel met je collega’s en leidinggevende om de beste keuze te maken.
Welke keuze je ook maakt, zorg dat je van je vakantie geniet en dat je je werk goed organiseert, zodat je ontspannen kunt vertrekken en weer terugkeren.
Wil je meer blogs lezen met tips over vakantie? Kijk dan in die categorie blogstukken.
Fijne vakantie!
Wil jij ook meer grip krijgen op die volle inbox? Weten welke handige functies voor jou (of voor je team) kunnen zorgen voor meer overzicht en betere communicatie? Kijk dan eens naar een workshop of training Baas in Eigen Inbox.
Ga je graag in je eigen tempo aan de slag? Kies dan voor de online training Inbox Hero.
Geef een reactie