Thuiswerken en productiviteit
We werken massaal aan de keukentafel of in ons thuiskantoor: ideaal voor concentratie, toch? Even er vanuit gaande dat je geen (kleine) kinderen thuis hebt en je buren geen verbouwing zijn gestart, zou het thuiswerken je echt moeten helpen om nu die enorme takenlijst eens korter te krijgen.
De werkelijkheid is anders – en daarvoor is een aantal oorzaken aan te wijzen.
1. Niet elke taak is geschikt voor thuis
Het schrijven van iets dat veel concentratie vergt, kun je beter thuis doen dan in een rommelige kantoortuin waarin je steeds wordt afgeleid. Maar taken die creativiteit vragen zijn lastiger thuis, als je in je eentje naar een witte muur staart.
Ook taken die je samen moet doen, die dus contact met anderen vragen, worden ingewikkelder als je die ander niet ziet, of alleen maar op een klein rechthoekje op je scherm.
Wat kun je hieraan doen?
· Probeer goed aan te voelen wat je eigen ritme is. Welke taken kun je het beste in de ochtend doen, en voor welke taken is de middag geschikter? Onderzoek waarvan je moe wordt en wat je energie geeft, zodat je een persoonlijk passende mix kunt maken.
· Word creatief bij het werken met anderen. Kies een andere opzet voor videovergaderingen, of gebruik hulpmiddelen om de ideeën los te maken. Denk aan een woordwolk in Mentimeter of een online prikbord zoals Padlet.
· Kijk of je op alternatieve plekken kunt werken. Sommige locaties die voorheen flexwerkplekken aanboden, of vergaderruimtes, bieden die nu voor een zacht prijsje aan. Als je voor 25 euro een dag kunt werken elders in de stad, kan je dat nét voldoende prikkelen om toch weer andere dingen uit je vingers te krijgen.
2. Thuis is thuis en werk is werk
Het kan een uitdaging zijn om je hoofd goed bij je werk te houden, als je aandacht afdwaalt naar die vaatwasser die toch echt zou moeten worden uitgeruimd. Of je tijdens het maken van een cappuccino in de keuken gaat scrollen door social media en daar zoveel interessants vindt, dat je doorklikt – en doorklikt – en doorklikt….
Je hebt misschien wel een aardig nieuw ritme ontwikkeld nu je al lange tijd thuiswerkt, en desondanks komt lang niet iedereen goed in de werkmodus. Focus houden is een uitdaging, en uitstelgedrag ligt op de loer. We missen de rituelen van kantoor, zélfs de kleine interrupties door collega’s die ‘even’ een vraag hebben.
Wat kun je hieraan doen?
· Ga veel vaker en korter pauzeren. Trek sprintjes, want corona is een marathon! Juist die vele kleine pauzes blijven je brein stimuleren. Wanneer je voor jezelf duidelijke doelen maakt, qua inhoud (‘Ik ga die e-mail sturen naar de projectmanager over zijn budgetoverschrijding) of duur (‘Ik ga de komende 30 minuten mijn inbox langs en sorteer met een kleurcategorie berichten op prioriteit’) houd je een gestage stroom aan kleine ‘vinkjes’: dingen die je kunt afvinken. Weer een stukje verder, check.
· Zorg voor een stok achter de deur. Spreek bijvoorbeeld met je collega af om ’s morgens om 9 uur kort te bellen (vijf minuten is genoeg!) en je drie prioriteiten van die dag met elkaar te delen. Of ga elke vrijdagochtend tussen 10 en 12 samen met een videoverbinding aan de slag, ieder aan je eigen taken. Op de agenda: alle losse eindjes die deze week zijn blijven liggen, of die vervelende taak die je voor je uitschuift. Ook al zijn jullie met totaal andere dingen bezig, toch zul je merken dat je gestimuleerd wordt om door te gaan.
· Doe dingen waar ze thuishoren. Je teennagels knippen doe je (hoop ik!) ook niet aan de eettafel. Ga dus niet Facebooken op je werklaptop, maar doe dat op je telefoon én alleen als je in een andere kamer bent of op een andere stoel zit. Zo zorg je dat de scheiding tussen werk en privé – zij het dan kunstmatig – wat scherper blijft.
3. Dit zijn stressvolle tijden
Is er iemand in je directe omgeving ziek of overleden tijdens deze pandemie, dan voel je de impact ervan veel directer. Staat je branche of je eigen baan onder druk, dan is je stressniveau ook flink hoger.
Zelfs al zeil je hier persoonlijk relatief makkelijk doorheen; duidelijk is dat de algemene onzekerheid en onduidelijkheid niet bijdragen aan een relaxed brein. Dat de zomervakantie 2021 op losse schroeven staat, helpt natuurlijk ook al niet.
Wat kun je hieraan doen?
· Doe iets waar je blij van wordt. Wanneer je heel veel, heel vaak of hele belangrijke zaken uitstelt, kan dit betekenen dat er meer aan de hand is. Jezelf een aantal keer per dag een beloning geven kan dan zorgen dat je uit deze cirkel komt. Het hoeft geen snoepje te zijn (want: coronakilo’s!); een lief appje naar je partner of moeder sturen, een tijdschrift lezen, een sudoku maken – als jij het maar leuk vindt. Doe dat leuke vlak voordat je begint, of juist meteen nadat je een taak hebt afgerond.
· Schrap stressvolle dingen uit je leven. Misschien is horrorfilms kijken nu even te veel, en zou een overzichtelijke romcom (met een HEA, een Happily Ever After) beter landen. Of zou je het contact met een collega die enorm veel energie uit je slurpt, tot een minimum moeten beperken.
· Wees mild voor jezelf. Denk niet je alle beschikbare tijd moet vullen met iets nuttigs (een taal leren, eindelijk je digitale foto’s organiseren, een sixpack opkweken): dergelijke productiviteitsporno legt de focus op wat zou moeten, en niet op wat er kan. (Die term dateert al uit 2012, maar is actueler dan ooit.)
We zitten in een wereldwijd schuitje met elkaar, waarin veel onzeker en onvoorspelbaar is, en waar niet iedereen ongeschonden uit zal komen.
Houd de lat voor jezelf dus realistisch, en bouw veel hersteltijd in.
Sterkte!
—
Heb jij – of heeft jouw team – dat thuiswerken en hybride werken nog niet helemaal lekker in de vingers? Overweeg dan eens een workshop of training Effectief en Efficiënt Hybride Werken.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie