De effecten van uitstelgedrag, groot en klein
Iedereen doet aan uitstellen. (Ja, ook ik maak me wel eens schuldig aan uitstelgedrag.) Wat de gevolgen ervan zijn verschilt per persoon en per situatie. In dit blogstuk schets ik waar je die gevolgen in terug ziet komen.
1. Groot: in je loopbaan
Je hele leven blijven dromen van een bepaald vak of beroep, van een studie of keuze om al dan niet voor jezelf te beginnen… Als je blijft uitstellen, komt het er niet van.
Je zult nooit weten of je echt zo artistiek was als je moeder je vertelde, want je hebt jezelf nooit willen onderwerpen aan de mening van de kunstacademie.
Je zult er nooit achter komen of je een goede ondernemer zou zijn, want je blijft veilig in je baan zitten. En droomt.
Ben jij een perfectionist(a), meneer of mevrouw Déja vu of gewoon een eeuwige twijfelaar?
In dit blogstuk lees je welke types dat zijn en welke grote effecten deze vormen van uitstellen hebben.
Lekker veilig toch?
Als je blijft zitten waar je zit, kun je niet falen.
2. Groot: je gezondheid
Iedereen weet dat goed eten en regelmatig bewegen belangrijk zijn om gezond te blijven. Best een uitdaging in een wereld waar je struikelt over de snacks en waarin het je vooral makkelijk wordt gemaakt om niét te bewegen.
Wie vóór de vakantie kilo’s wil kwijtraken, of juist daarna, weet het al: ‘A diet always begins tomorrow’. Het uitstellen van gewichtsverlies (doordat je anders gaat eten, of minder gaat eten) is heel gebruikelijk.
Dat lekkere chocoladetoetje op de kaart kun je immers nú bestellen en soldaat maken, terwijl een ons gewicht verliezen veel ongrijpbaarder is. Daarvoor moet je iets niet doen, terwijl iets wel doen zoveel krachtiger voelt.
Gevolg: je blijft jojo’en met je gewicht. En je blijft de sportschool ‘sponsoren’, zoals dat heet, omdat je elke week wel een excuus kunt bedenken om niet te gaan. Waardoor je nog steeds hijgt als je ergens meer dan drie trappen moet lopen.
Lekker makkelijk toch?
Deze uitsteller zegt “Als je blijft doen wat je altijd al doet, hoef je nergens over na te denken.”
3. Groot: je werk
Grote dingen uitstellen in je werk hoeft niet eens te gaan over het kiezen van een vak of een functie. Groot uitstellen zie je ook bij mensen die ideeën hebben over hoe hun werk anders kan, of die een specifiek project willen aanpakken – en dat steeds maar niet gaan starten.
Lekker overzichtelijk toch?
Deze uitsteller zegt “Als je keurig binnen de lijntjes van je baan kleurt, hoef je ook niet na te denken over ingewikkelde zaken.”
4. Klein: je werk
Dit zijn de zaken die het meest in het oog lopen, omdat ze vaak terugkomen en anderen er ook schade van ondervinden. Als jij niet op tijd je cijfers doorstuurt naar collega X, die bestelling niet plaatst of die vergadering niet voorbereidt, loopt dat in de gaten.
Veel uitstellers ontwikkelen ‘work arounds’, om te zorgen dat ze niet door de mand vallen. Ze raffelen iets af op het laatste moment, improviseren als ze iets niet hebben voorbereid of geven iemand anders de schuld.
Lekker rustig toch?
Deze uitsteller zegt: “Vooral niet harder lopen dan strikt noodzakelijk is; de helft van de problemen lost zich daarna vanzelf op.”
Kleine dingen uitstellen in je werk kunnen dus ook grote gevolgen hebben – voor je efficiency, effectiviteit en – uiteindelijk – je reputatie.
Ben je al overtuigd dat uitstelgedrag schadelijk is voor je?
Schrijf je dan vandaag nog in – stel het niet uit! – voor mijn online training Stoppen met Uitstellen.
Wil je meer lezen over de training, of je meteen inschrijven? Dat kan hier.
Heel veel succes!
Heb je behoefte aan contact, omdat je je eigen persoonlijke situatie aan me wilt voorleggen?
Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend Valkuilcheckgesprek van een half uur, via Zoom, Microsoft Teams of telefoon.
Weet je nu al dat je samen met mij aan de slag wil in een 1-op-1 traject?
Dan vind je op mijn coachingspagina alle informatie over wat ik voor je kan doen.
Mail me op karen[at]newbroom.nl of bel me op 0652 645 283 en ik beantwoord graag alle vragen die je nog hebt.
Geef een reactie