Kun jij je werk wel betalen?
Werk kan onbetaalbaar zijn. Omdat het leuk is, omdat je er bijzondere ervaringen opdoet – of gewoon geniet van wat je doet. Het kan ook op een andere manier ‘onbetaalbaar’ zijn: als je werklast zo groot is, dat je niet genoeg uren beschikbaar hebt om te doen wat er van je wordt gevraagd. Tijd is geld – en net als je euro kun je je uur maar één keer besteden.
Vier tips om om te gaan met dit gat tussen tijd en werk, speciaal voor leidinggevenden.
Geef je medewerkers een zakje met geld. Eh, met tijd.
Het moet uit de lengte of de breedte komen… Het is niet mogelijk om áltijd beschikbaar te zijn voor je medewerkers én ook al je andere werk gedaan te krijgen. Beide zijn belangrijk, maar als je jezelf de sluitpost van je tijdbegroting maakt, blíjf je doorwerken op je niet-werkdag of op je vrije avond. Prik minimaal twee uur per dag waarop je niet beschikbaar bent voor anderen (deur dicht, of op een andere manier ‘niet storen’ aangeven), bij voorkeur op momenten dat je energieniveau op zijn hoogste is.
Andersom kan ook: stel spreekuren in. “Je kunt tussen 12 en 3 bij mij terecht” bijvoorbeeld. Geef je medewerkers heldere grenzen die voor hen ook werkbaar zijn – én voor jou. Niemand kan verwachten dat jij altijd beschikbaar bent voor vragen; je bereikt op die manier nooit een concentratieniveau dat je nodig hebt voor complexe taken, aangezien er altijd iemand voor je deur kan staan.
Neem je takenpakket serieus en maak een tijdsbegroting.
Wat zijn jouw taken eigenlijk, als je die eerlijk op een rijtje zet? In hoeverre zijn die nog in verhouding met het profiel van je functie? Het is goed mogelijk dat coaching van medewerkers veel meer tijd kost dan jij (of jouw leidinggevende) heeft kunnen voorzien, doordat de organisatie door een verandertraject gaat, of er persoonlijke dingen spelen op de afdeling.
Krijg jij voldoende ondersteuning van stafafdelingen en van jouw leidinggevende, om dit takenpakket uit te voeren? Als het een structurele situatie is, zonder bijzonderheden, zit er niets anders op dan te kwantificeren. Hoeveel tijd ben je aan elke taak kwijt, schat je? Vergeet daarbij niet om e-mail ook te beschouwen als werk; dat is in jouw functie een wezenlijk onderdeel van je baan.
Besteed je uur daar waar je ‘waar voor je geld’ krijgt.
Werk jij thuis geconcentreerder dan op kantoor en kun je dan pas meters maken? Kies een weekritme dat bij jou én je organisatie past, en werk op een plek die je het meeste resultaat oplevert. Structureel thuiswerken betekent dat je die uren kunt reserveren voor complexere taken waarbij je niet gestoord wilt worden.
Wil je leidinggevende daar niet aan? Turf dan eens een week lang alle onderbrekingen die bij jou voorbij komen, op een gemiddelde werkdag. Met dergelijke ‘meten is weten’-informatie sta je sterker in dergelijke gesprekken.
Check of je niet boven je stand leeft.
Het is prima als je ambities groot zijn en je veel dingen wilt realiseren in je afdeling. Maar check wel of je niet boven je stand leeft: of je ambities niet te zeer uit de pas lopen met de tijd en energie die beschikbaar is voor projecten en verandertrajecten.
Wil je toch per se aan de slag met je ambities en je ‘big hairy audacious goal’?
Leuk, maar hak het dan in stukjes en plan het met tussenpozen in. Prima als je elk kwartaal een dagdeel investeert in iets dat niet op je reguliere takenlijst staat, bijvoorbeeld.
Werk ze!
—
Wil jij samen met je collega’s eens aandacht geven aan de manier waarop jullie je werk organiseren? Dan is een workshop of training Met Meer Plezier Productief een slimme keuze.
Gaat het je om nee zeggen en grenzen bewaken in je rol als support professional? Dan is de workshop Nee is ook een antwoord een mooie manier om dit onderwerp beet te pakken als team. Daarin leer je hoe je als support professional op een gezonde en assertieve manier kunt reageren op alle verzoeken en vragen van je interne klanten.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
[…] komt te staan. Zoals ik al in mijn trainingen zeg: je kunt je euro maar één keer besteden, maar ook je uur maar één keer. Schrijf ik dit blogstuk? Of bel ik dat lijstje van prospects na? Ook ik moet die keuzes maken. En […]