Grip op je vrijwilligerswerk
Nederland is een land van vrijwilligers: twee op de vijf Nederlanders doen gemiddeld 4,2 uur per week vrijwilligerswerk. Hoe houd je grip op je vrijwilligerswerk, zeker als je daarnaast nog een gezin, baan of bedrijf en hobby’s hebt die ook aandacht vragen? Tips om te zorgen dat je niet ten onder gaat in je goede werk.
Manage elkaars verwachtingen. Zorg dat iedereen met wie (of voor wie) je dingen doet, weet hoeveel tijd je beschikbaar bent per week en wat je kunt doen. Als je van nature een mens bent die veel hooi op zijn vork neemt, is dat een risicofactor.
Je bent dan geneigd te snel ‘ja’ te zeggen tegen iets omdat je vindt dat het nodig is of dat je niet kunt weigeren – om wat voor reden dan ook.
Ga met je tijd om als met je geld. Het is niet alleen kostbaar, maar vooral: maak het inzichtelijk. Net als je euro, kun je ook je uur maar één keer besteden. Waar gaat het heen? Neem een willekeurige week en de uren daarin, en ga dan budgetteren.
Haal je vaste lasten eraf: werk, sport, gezin, huishouden. Wat is een realistisch aantal uren om te kunnen besteden? Houd ook rekening met pieken in je (andere) werk of in je vrije tijd.
Geef je werk een plek in de tijd. Als je vrijwilligerswerk de sluitpost maakt van wat je doet, is er altijd wel iets anders dat voorgaat. Dat gaat niet op bij dingen met vaste tijden waar je aanwezig bent, zoals een bijeenkomst, een sporttraining of een vergadering.
Maar wel bij dingen die je thuis in je eigen tijd kunt doen en waarbij het niet uitmaakt of het dinsdagavond om negen uur gebeurt of donderdagochtend om half elf. Prik dus een avond, of een tijdstip waarop je dingen wilt doen, zodat het in je ritme en je schema komt.
Begrens jezelf. Gaat het om werk waarmee je eeuwig door kunt gaan – gesteld dat je dat zou willen – dan is het slim om ook een eindtijd te bepalen voor jezelf. ‘Vanavond van half negen tot half tien’ bijvoorbeeld.
Zorg voor een hulpmiddel om je aan de eindtijd te houden: een partner die op je wacht met een spannende film, een andere afspraak waar je heen gaat of desnoods een knalhard alarm van de eierwekker: stoppen nu.
Weet wat je doet. Van vrijwilligerswerk kun je energie krijgen, maar het kan je ook totaal leegzuigen. Dat ligt aan de taken, je eigen situatie en de mensen die op je pad komen.
Probeer te achterhalen welke dingen je energie geven, en welke je energie kosten. Volgende stap is proberen om die in balans te krijgen, als het even mogelijk is.
Wees je eigen secretaresse. Houd bij welke beloftes je hebt gedaan (en dus van jou nog actie vragen) en welke dingen nog opvolging nodig hebben (omdat de bal bij een ander ligt). Alleen op die manier weet je wat je nog te doen staat en of je ruimte hebt voor nieuwe dingen.
Merk je dat het te veel wordt? Trek op tijd aan de bel bij anderen. Liever ronduit zeggen dat iets (nog) niet lukt, dan een taak die door je hoofd blijft malen. (En je weet… in het donker lijkt alles groter!)
P.S. Voor wie zich afvraagt waarom het plaatje van Stichting Bootvluchteling hier bij staat: voor deze stichting heb ik een paar jaar gewerkt, als vertaler Nederlands/Engels en voor het coachen van medewerkers rondom hun tijd- en taakmanagement. Ook bezocht ik Lesbos en het vluchtelingenkamp Moria dat daar toen bestond – inmiddels is het afgebrand, en elders op het eiland herrezen, maar nog altijd even troosteloos en mensonterend.
Mocht je interesse hebben in wat Stichting Bootvluchteling doet of willen doneren, neem dan eens een kijkje op de website of donatiepagina. Je geld wordt 1-op-1 besteed aan hele concrete hulp voor de kwetsbaarste groepen onder de vluchtelingen: zwangere vrouwen, vrouwen met baby’s en jonge kinderen tot 8 jaar.
Verder ben ik 5 jaar lang lid geweest van de Cliëntenraad van het Erasmus MC en 4 jaar van de Familieadviesraad van het Sophia Kinderziekenhuis. Sinds november 2024 heb ik een nieuwe taak: secretaris van mijn Broodfonds Midden-Holland, een financieel vangnet voor ondernemers. Je ziet, vrijwilligerswerk doe ik er altijd wel bij!
—
Wil jij samen met je collega’s eens aandacht geven aan de manier waarop jullie je werk organiseren? Dan is een workshop of training Met Meer Plezier Productief een slimme keuze.
Gaat het je om nee zeggen en grenzen bewaken in je rol als support professional? Dan is de workshop Nee is ook een antwoord een mooie manier om dit onderwerp beet te pakken als team. Daarin leer je hoe je als support professional op een gezonde en assertieve manier kunt reageren op alle verzoeken en vragen van je interne klanten.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie