Jouw HNW is de mijne niet
Het Nieuwe Werken, HNW: daarover zijn talloze blogs, boeken, artikelen, tweets, mails (en vast ook wc-deuren) vol geschreven. Door voorstanders, tegenstanders, experts, critici… Je struikelt erover.
Bas’ stelling was dat het veel meer zou moeten gaan om het anders inrichten van werk, dan dat je je moet blind staren op flexibel werken en thuiswerken. En daar ben ik het helemaal mee eens. Maar zijn idee om onderscheid te gaan maken tussen HNW 1.0 (de ‘classic versie’; je werk anders inrichten zodat je zinvol bijdraagt aan de resultaten van de organisatie) en HNW 2.0 (van een zinvolle bijdrage aan je organisatie naar een zinvolle bijdrage aan de maatschappij), daar kon ik me niet helemaal in vinden.
In mijn visie is HNW 2.0 zoals hij het omschrijft een ontwikkeling die zeker kan plaatsvinden – en dat zie je ook al op meerdere plaatsen. Alleen geeft het achtervoegsel ‘2.0’ ook een kwalitatief oordeel; een soort evolutionair proces, waardoor je weer discussies krijgt over aan welke kant van de streep een organisatie staat. “Zit jij nog in HNW 1.0? Jammer zeg. Wij zijn al laaaaang bezig met HNW 2.0!” En dan schiet je je doel voorbij.
HNW komt voor in heel veel varianten. En ik ben het absoluut met Bas eens dat HNW vaak een ander ‘modern’ label is dat wordt gegeven aan reorganisatie of kostenbesparing. Die mogen wel een aanleiding zijn om volgens de principes van HNW te gaan werken, maar nooit de hoofdreden. Wie uitsluitend minder werkplekken inricht omdat het zo lekker op de vierkante meters bespaart, loopt vanzelf tegen onvoorziene gevolgen aan. Want het vergt afspraken, een cultuuromslag, duidelijke uitgangspunten, en een andere manier van werken én leidinggeven. (Niet voor niets is het belangrijkste motto voor leidinggevenden bij HNW ‘loslaten in vertrouwen’.)
Het is goed om te zien dat Het Nieuwe Werken zoveel wordt toegepast, dat er steeds meer varianten van ontstaan. De ene variant is niet per se beter dan de andere, maar misschien wel makkelijker invoerbaarder. Of prettiger voor medewerkers. Of juist prettiger voor managers met een klassieke leiderschapsstijl. Beter voor de maatschappij. Of vooral kostentechnisch interessanter voor de werkgever. Vul maar aan…
Werk ze!
—
Heb jij – of heeft jouw team – dat thuiswerken en hybride werken nog niet helemaal lekker in de vingers? Overweeg dan eens een workshop of training Effectief en Efficiënt Hybride Werken.
Gaat het je om persoonlijke aandacht voor jouw uitdagingen? Dan is een coachingstraject Met Meer Plezier Productief misschien een goede keuze. Daarover vind je hier meer informatie, maar je kunt je ook vrijblijvend en kosteloos eerst aanmelden voor een Valkuilcheckgesprek.
—
Geef een reactie