Blog

New Broom Blog Tsundoku binnen de perken houden
 • Tsundoku binnen de perken houden

  Tsundoku is een typische vorm van informatieoverload die mede door de boekdrukkunst is veroorzaakt. Je hebt tsundoku als je heel veel boeken koopt die vervolgens ongelezen blijven, terwijl ze in stapels op je nachtkastje of in je kast blijven liggen.

  Of je deze Japanse term nu moet zien als een aandoening waar je vanaf wilt, of gewoon een originele term voor jouw boekenpassie – feit blijft dat tsundoku je veel geld kan kosten en een schuldgevoel kan bezorgen. Wéér een boek gekocht, terwijl die stapel thuis onaangeroerd blijft…

  Tips om tsundoku binnen de perken te houden

  • Kies welke ongelezen boeken je nog gaat lezen. Lees je een boek niet, dan blijven twee opties over – verkopen of weggeven. Kijk ook naar je gelezen boeken; welke wil je bewaren omdat je verwacht ze nogmaals te lezen, en welke kun je verkopen of weggeven?
  • Maak de drempel om te gaan lezen zo laag mogelijk. Gebruik bij het lezen een boekenlegger en stop altijd een boek in je tas, zodat je makkelijk verder kunt gaan met lezen als daar even tijd voor is.
  • Stel het besluit tot aanschaf uit. Verslik je je stelselmatig in non-fictieboeken? Dan is het slimmer om te kiezen voor een abonnement op samenvattingen van interessante nieuwe literatuur; die lezen is veel makkelijker in je dag in te bouwen dan een compleet boek. Als het echt interessant is, kun je altijd nog kiezen voor het aanschaffen van het complete boek.
  • Kies voor de samenvatting. Vooral voor non-fictieboeken zijn er genoeg websites en apps die je een samenvatting kunnen bieden van de inhoud: van één regel tot één A4-tje lang. Bijvoorbeeld Fourminutebooks.com of een abonnement op de samenvattingen van Managementboek.nl; met zo’n aanpak neem je kennis van de kern van de inhoud, zonder dat je zelf het boek moet lezen. Wil je het helemaal gemakkelijk houden, dan kun je ook kiezen voor een app die deze samenvattingen aan je voorleest; een bekend en succesvol voorbeeld hiervan is de app Blinkist.
  • Vertaal je wensen naar concrete acties. Kies een boek uit en bepaal een realistische hoeveelheid die je hiervan elke dag gaat lezen; bijvoorbeeld één hoofdstuk, of tien pagina’s. Lees je dagelijkse portie bij voorkeur op een vast moment van de dag, zoals je lunchpauze. Kies ook een vaste plek, zoals op de bank of in een luie stoel. Dit helpt je om makkelijker in het leesritme te komen en geeft je meer kans om lezen als gewoonte te gaan ontwikkelen.
  • Weet wanneer je moet stoppen met lezen. Merk je halverwege dat een  boek je toch niet zo aanspreekt, ga dan niet stug doorlezen ‘omdat je het nu eenmaal hebt gekocht’. Boeken lezen doe je niet om iets af te vinken maar om er van te genieten of te leren; de missers leg je op je stapel verkopen of je stapel weggeven.
  • Werk achterstanden bij kranten of tijdschriften ook stap voor stap weg. Denk na over waar en wanneer je het consumeren van deze informatie het beste kunt organiseren. Het is een illusie om van jezelf te verwachten dat je op vrijdagavond – als je moe thuis komt uit je werk – die stapel leeswerk door zult gaan. Heb je dat abonnement dan wel nodig?

  Of het vakliteratuur is of iets voor in je vrije tijd: probeer achterstanden niet integraal weg te werken. Begin met het lezen van de inhoudsopgave of de koppen en scheur de artikelen uit die je interessant lijken; de rest gooi je bij het oud papier. Leg de artikelen vervolgens op een plek waar je ze ook echt verwacht te gaan lezen. Of dat nu je nachtkastje is of op een stapeltje naast het toilet maakt verder niet uit.

  Dit is een stuk uit hoofdstuk 3 van mijn boek Infodetox: filter de wereld voor meer overzicht (2021).

  Je kunt Infodetox bestellen via je lokale boekhandel; dat is altijd goed in deze lastige tijden! Doe je het liever online, dan kan dat bij de uitgever zelf, of bij online boekhandels zoals Bol.com (in papieren vorm en digitale vorm), bij Libris.nl (als papieren boek of digitaal boek) of bij Managementboek.nl.

  Wil je hem graag met een persoonlijke opdracht en gesigneerd krijgen, dan kun je de papieren versie van ‘Vandaag begin ik écht’ en van ‘Infodetox’ ook – voor dezelfde prijs als in de winkel – bij mij bestellen. Vul daarvoor het contactformulier in met je factuuradres, postadres en je wensen voor de opdracht.


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!