Blog

New Broom Blog Het Tetris-effect in je inbox
 • Het Tetris-effect in je inbox

  Een klassieker onder de computerspelletjes: Tetris, uitgekomen in 1984. Een verslavend spel, waarmee je blokjes van verschillende vormen rangschikt en complete lijnen probeert te vormen. Eén horizontale lijn gevormd? Mooi! Hij verdwijnt en je scoort punten. Datzelfde verslavende principe werkt ook in je inbox door; wees je hiervan bewust als je slimmer wilt werken.

  Tetris vuurt net als je e-mailprogramma voortdurend zaken op je af. Rijp en groen, groot en klein: jij moet ze ordenen tot een overzichtelijk geheel en ze daarna wegwerken. Dat doet een beroep op de menselijke neiging om je omgeving overzichtelijk te krijgen. En geeft je een endorfinestootje als het lukt: yes, weer eentje! Een leuke uitdaging, toch? Nou…

  Hoe meer en hoe sneller ze op je afkomen, hoe meer stress ze je geven. Bij Tetris kun je de snelheid van de blokjes misschien nog aanpassen, maar bij e-mail komen ze gewoon: andermans prioriteiten, vragen en verzoeken worden op je afgevuurd in een tempo dat niet altijd is bij te houden. Soms tot je vlekken in je nek hebt en zweet op je voorhoofd. Is het nou zo’n prestatie, als dit lukt? Nou…

  De hoeveelheid die je wegwerkt is niet proportioneel aan je succes. Een high score bij Tetris is leuk om te hebben, maar je verandert de wereld er niet mee. Alle mails in je inbox afgehandeld? Leuk, maar misschien waren dat niet de zaken die voor jou professioneel het grote verschil maken.

  Bij verslavende spelletjes en volle inboxen geldt: doe een stapje terug. Is dit waar je wilt dat je tijd naartoe gaat? Of kan dat slimmer? Zijn er dingen die meer aandacht verdienen? Goed nadenken, al is het maar even, zorgt dat je bewuster omgaat met je tijd en energie. Meer lezen over hoe je e-mail de baas wordt kun je hier.

  PS Nieuwsgierig geworden naar Tetris? Hier kun je het spelen!


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!