Blog

New Broom Blog Hoezo Kerstvakantie? Ik werk gewoon door!
 • Hoezo Kerstvakantie? Ik werk gewoon door!

  Sommige mensen tekenen er met liefde voor: doorwerken in de laatste weken van december. (Dan is mijn blogstuk ‘Hoe je maximaal geniet van je Kerstvakantie’ wat minder van toepassing voor je.) Het heeft namelijk ook voordelen dat er veel mensen afwezig zijn. Niet in de laatste plaats omdat het een stuk rustiger is en je – in theorie althans… – veel geconcentreerder kunt doorwerken. Hoe werk je lekker door?

  Houd je ambities voor die twee weken realistisch.

  Het zou geweldig zijn als je je complete mappenstructuur kunt opschonen en herindelen, zodat je in het nieuwe jaar begint met een schone digitale lei. Alle conceptdocumenten verwijderd, alle definitieve documenten netjes bij elkaar. Maar hoeveel werk is het eigenlijk?

  Maak onderscheid tussen je wensenlijstje en je planning. Je wensenlijstje mag zo lang zijn als je arm, zo lang je er maar keuzes uit maakt: welke activiteiten deze vakantie leveren je het meeste op, na afloop? Ga daarop inzetten.

  Wees niet het doucheputje van het team.

  Zorg dat je op Derde Kerstdag niet verbijsterd staart naar een regen van e-mails waarin je wordt gevraagd om dezer dagen ook ‘even’ dit en dat en zus en zo aan te pakken. ‘Fijn, want jij bent er toch!’.

  Uhm… Water stroomt naar het laagste punt, maar rottaken ook, als je niet uitkijkt. Je collega’s en je leidinggevende kunnen best dingen aan je vragen, maar laat je niet strikken om de K-klus van het jaar nog even te tackelen. Bah.

  Jouw insteek hoeft niet die van een ander te zijn.

  Misschien vind jij het heerlijk om lekker te knallen in die twee weken – maar er kunnen ook collega’s zijn die bewust een lagere versnelling kiezen en juist genieten van ‘even geen druk op de ketel’.

  Zo lang dat naast elkaar kan bestaan is het prima; maak de collega die om de haverklap komt buurten met een kopje koffie wel duidelijk dat jij géén tussendoorpauze van een uur wilde nemen.

  Overschat je eigen discipline en drive niet.

  Hoe zeer je je ook verheugt op lekker klussen afhandelen met ‘Driving home for Christmas’ blèrend op de achtergrond; ook bij jou kan de energie even minder zijn. Accepteer dat je niet elke dag van die twee weken er vol tegenaan kunt gaan.

  Gun jezelf ook rust en oplaadtijd; beperk je werktijd bijvoorbeeld tot de tijd tussen 10 uur ‘s morgens en 4 uur ‘s middags, of ga elke dag lekker buiten de deur lunchen. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

  Werk ze!

   


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

   Er zijn nog geen reacties! Ben jij de eerste?


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!