Blog

New Broom Blog Angst om iets weg te gooien
 • Angst om iets weg te gooien

  Pleinvrees, daar hebben veel mensen wel eens van gehoord: de angst voor grote open ruimtes. Maar weggooiangst…? Toch is dat een veel meer voorkomende angst. Bijna iedereen heeft er in meer of mindere mate last van.

  Weggooiangst is heel menselijk, al zijn er veel gradaties aan te geven. In extreme vormen noem je het ‘hoarding’, de Engelse term voor wat een eekhoorn in de winter doet: verzamelen, verzamelen, tot je huisje uit zijn voegen barst. Bij mensen zie je dan situaties ontstaan waarvoor je de GGD moet laten komen, omdat het mensen betreft die dichtslibben in hun eigen huis, dat vol oud papier, spullen en – soms- ook vuilnis staat.

  Maar dat zijn dus extremen. Het weggooien van spullen, ook van documenten, is best lastig. En wel om drie redenen:
  1. Weggooien is definitief: weg is weg
  2. Weggooien kost tijd: je moet nadenken of je iets nog wilt bewaren, of niet
  3. Weggooien is emotioneel: je neemt afscheid van iets

  Laten we beginnen met reden 1: weg is weg. Hoe kun je dat argument omzeilen? In deze digitale wereld bestaan daar veel alternatieven voor. Van dingen die je mooi vindt, maar niet – meer – wilt bewaren, kun je een digitale foto maken. Zo kun je er altijd nog een keer naar kijken. Dat geldt ook voor documenten: liever een harde schijf vol, dan een kast vol. Heb je documenten niet digitaal? Scan ze dan in! En: weg is weg kan ook juist een gevoel van opluchting geven.

  #2: Weggooien kost inderdaad tijd. Dat besluit kun je het beste zo snel mogelijk nemen nadat je iets krijgt of koopt. Denk bijvoorbeeld aan de lectuurmand; bij uitstek een dichtslibber van jewelste. Ga er eens kritisch doorheen; wat je in de komende week niet meer kunt of wilt lezen kan naar het oud papier. Ik ken iemand die is geëmigreerd met een verhuisdoos vol ongelezen zaterdagkranten en tijdschriften. Echt waar! Leuk voor een regenachtige middag, maar een klassieker geval van informatiestress is er bijna niet.

  Ten derde: afscheid nemen van iets kan inderdaad emotioneel zijn. Maar wees realistisch: net als je geen volwaardige vriendschappen kunt onderhouden met 986 mensen – zelfs niet op Hyves! – kun je ook geen emotionele band houden met grote hoeveelheden spullen of documenten. Maak een keuze: wat is écht belangrijk? Maak van de rest foto’s of scans, of huur in het uiterste geval een opslagruimte elders; noem het een soort ‘wachtkamer’ of ‘vagevuur’. Bepaal een termijn voor jezelf, waarmee je markeert hoe lang je het dán wilt bewaren.

  Je hoeft jezelf eigenlijk maar drie vragen te stellen:
  1. Heb ik het nog nodig?
  2. Waar wordt het nog meer bewaard?
  3. Is het ook digitaal beschikbaar?

  Wie heel eerlijk is, kan met die vragen al afscheid nemen van ontzettend veel spullen en documenten. Succes!

  Beeld: David Lieberman


  Over de auteur

  Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.
  Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.


  Reacties

  1. karenvisser
   2018-03-20 11:16:09

   Beste Asinto, bedankt voor je reactie! Interessant om te lezen; hoe komt het dat je zo'n specifieke datum hebt (1 november 2010) als datum waarop je wegooiangst startte? Is er toen iets weggegaan waar je enorm veel spijt van had? Het lijkt me een goed idee om een Valkuilcheckgesprek met je in te plannen, waarin we hierover eens kunnen doorpraten. Dan krijg je een half uur van mijn tijd om telefonisch of via Skype te kijken naar je uitdagingen en geef ik je graag een zetje in de goede richting. Lijkt je dat iets? Je kunt een gesprek aanvragen via www.doedevalkuilcheck.nl. Ik hoop van je te horen! Fijne dag, Groet, Karen

  2. karenvisser
   2018-03-20 11:15:30

   Beste Asinto, bedankt voor je reactie! Interessant om te lezen; hoe komt het dat je zo'n specifieke datum hebt (1 november 2010) als datum waarop je wegooiangst startte? Is er toen iets weggegaan waar je enorm veel spijt van had? Het lijkt me een goed idee om een Valkuilcheckgesprek met je in te plannen, waarin we hierover eens kunnen doorpraten. Dan krijg je een half uur van mijn tijd om telefonisch of via Skype te kijken naar je uitdagingen en geef ik je graag een zetje in de goede richting. Lijkt je dat iets? Je kunt een gesprek aanvragen via www.doedevalkuilcheck.nl. Ik hoop van je te horen! Groet, Karen

  3. Asinto
   2018-03-10 10:13:02

   Hoe beschrijf ik mijn angst als ik bang ben wanneer een ander iets weg geeft aan een ander. U lijkt mij de geschikte persoon voor mijn vraag gezien ik hier ook sinds 01-11-2010 mee rond loop


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken jij de sterke punten en valkuilen van je werkstijl?

Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je maximaal 2x per maand tips en adviezen over slimmer werken. En een kadootje: mijn gratis Zelftest Werkstijlen, zodat je je eigen valkuilen en verbeterpunten leert kennen.

Schrijf je in voor de Zelftest!